Brezilya'nın 1964-85 arasındaki askeri diktatörlük dönemine 'altın çağ' diye övgüler düzmesiyle tanınan aşırı sağcı başkan Jair Bolsonaro, 31 Mart 1964'teki darbenin adını 'askeri darbe' koymayı reddederek 55. yıl dönümünün gereği gibi kutlanması emrini verdi.
Sputnik'te yer alan habere göre, eski bir yüzbaşı olan ve "Brezilya'nın Trump'ı" diye nitelenen Jair Bolsonaro'nun Savunma Bakanlığı'na "münasip törenlerin düzenlenmesi için" emir verdiği duyuruldu.
Başkanlık sözcüsünün açıklamasında, devlet başkanının, "komutanların kendi garnizonları içinde doğru bulduğu şekilde ve kendi bağlamında kutlama yapılması" tavsiyesine yer verildi.
Sözcü, "Başkan 31 Mart 1964'te olanları darbe olarak değerlendirmiyor" diye altını çizerek şöyle devam etti:
"Toplumun bir bütün olarak ülkenin o dönem karşı karşıya kaldığı tehlikeyi algıladığına, o gün sivillerle askerlerin ülkeyi düzeltmek ve tekrar kendi yoluna koymak için birleştiğine inanıyor. Bu olmasaydı, bugün burada hiçkimse için iyi olmayan bir tür hükümet olurdu."
Brezilya'da “ya sev ya terk et” dönemi
"Demokratik devrim"
Brezilya, işkence, kayıp, cinayet ve katliamlarla birlikte anılan askeri diktatörlük dönemini "demokratik devrim" diye niteleyerek yeniden yazma yönünde bir kampanyaya da sahne oluyor.
Buna tuz biber eken Bolsonaro'nun açıklamasına, askeri diktatörlük döneminin kurbanları çok sert tepki gösterdi.
Parayı veren düdüğü çalar: Brezilya’dan İtalya’ya radikal sağ parayı nasıl ödeyecek?
Tepkiler
Kardeşi Stuart gözaltında işkence edilerek öldürülen, annesi Zuzu askeri ajanların düzenlediği bir trafik kazasında öldürülen gazeteci Hildegard Angel, şu tweeti attı:
"Brezilya'nın 64 darbesini kutlaması, Almanya'nın Hitler Günü ilan etmesiyle aynı şeydir."
İngiliz gazetesi The Guardian'a "Bu beni korkunç şekilde üzüyor" diyen Angel, darbenin aslında Brezilya'da 'Yalancılar Günü' denilen 1 Nisan'ın ilk saatlerinde gerçekleştiğini hatırlatarak, Bolsonaro ile yandaşlarının tarihi yeniden yazmak istediklerine dikkat çekti. Gazeteci "Brezilya'nın çocuklarına bir yalan satmak istiyorlar" dedi.
İşte Bolsonaro'nun düşündükleri
ABD'deki Brown Üniversitesi'nin Brezilya tarihi profesörü James Green, Bolsonaro'nun askeri diktatörlükle ilgili pozisyonuyla, kendisini Holokost inkârcısının muadili yaptığını belirtti.
Latin Amerika'nın en büyük ve en güçlü ülkesinde tartışmalı yolsuzluk suçlamalarından solcu Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in azledilmesi, onun selefi ve mentörü Luiz Inacio Lula da Silva'nın hapse atılması süreci, aşırı sağcı Bolsonaro'nun devlet başkanı seçilip Ocak'ta göreve başlamasıyla sonuçlandı.
Brezilya faşizme yenik mi düştü?
İnsan hakları ihlalleri belgeli
Trump hayranı olup ilk yurtdışı ziyaretini ABD'ye yapan Bolsonaro, 1970-80'lerin Latin Amerika'sındaki ABD destekli diğer askeri diktatörlüklere de övgüler düzerken, Trump'ın Venezuela'da seçilmiş Nikolas Maduro hükümetini devirme kampanyasını destekliyor.
Askeri diktatörlük döneminde işkence görmüş eski bir şehir gerillası olan Rousseff, o dönemle hesaplaşılması için Hakikat Komisyonu kurulmasını sağlamış, çıkan raporda çok geniş çaplı insan hakları ihlalleriyer almıştı.