İşte Bolsonaro'nun düşündükleri

29.10.2018 - 22:42
Haberi paylaş

Brezilya'da başkanlık seçimini aşırı sağcı Jair Bolsonaro kazandı. Aşağıda Jair Bolsonaro'nun en ırkçı ve gerici söylemlerinin bir derlemesi mevcuttur.

1. "Pinochet daha fazla insanı öldürmeliydi." Veja, 2 Aralık 1998.

2. "Beş çocuğum var. Dördü erkek, beşincide takatsiz düştüm ve kızım oldu." Clube Hebraica'daki konuşmasından, Rio de Janeiro, 3 Nisan 2017.

3. "Hadi Acre'deki [bir Brezilya eyaleti] tüm İşçi Partisi üyelerini silahla vurup öldürelim." Seçim kampanyasından, 1 Eylül 2018.

4. "Size tavsiyemdir ve bunu ben de yapıyorum: ödemem gereken vergilerde olabildiğince hile yapıyorum. Hiç ödemememi sağlayan koşul oluşursa, hiç ödemiyorum."  Programa Câmera Aberta, Band RJ, 23 Mayıs 1999.

5. "Hiç şüphem yok! Seçildiğim gün darbe yaparım, seçildiğim gün!" Başkan seçilmesi durumunda Ulusal Kongre hakkında ne gibi adımlar atacağı sorusuna cevaben, Bolsonaro'nun söyledikleri. Programa Câmera Aberta, Band RJ, 23 Mayıs 1999.

6. "Oğlunuz şöyle böyle davranmaya başlarsa, yani bir çeşit gey gibi, güzel bir tokadı hak eder ve böylece tavırlarına çekidüzen verir." TV Câmara, 17 Ekim 2010.

7. "İşkenceye olumlu bakıyorum ve zaten herkes bunu biliyor." Programa Câmera Aberta, Band RJ, 23 Mayıs 1999.

8. "Böyle bir kötü ihtimali değerlendirmeye değer bile görmüyorum, çünkü benim oğullarım çok iyi eğitimlidir ve sizinki gibi ağlanası çevrelerde hiç yaşamadılar." Oğullarından birinin siyah biriyle sevgili olması durumunda ne yapacağını soran siyah kadın muhabire cevaben. Programa C2C, Band TV, 29 Mart 2011.

9. Oy verme yoluyla bu ülkede hiçbir şeyi değiştiremeyeceğiz, doğru muyum? Hiçbir şeyi! Mutlak surette hiçbir şeyi! Bizler -maalesef- yalnızca ülkemizde bir iç savaşın patlak verdiği gün bir şeyleri değiştirebileceğiz. Ve Askeri Rejim'in yapmadığı şeyi yapacağız: FHC [Fernando Henrique Cardoso, dönemin devlet başkanı] ile başlayıp 30 bin kişiyi öldüreceğiz! ... Bir miktar masum mu öldü, sıkıntı yok; her savaşta masumlar ölür. 30 bin kişi ölsün de bir, o esnada ben de ölsem sıkıntı değil, mutlu bile olurum." Programa Câmera Aberta, Band RJ, 23 Mayıs 1999.

10. "Diktatörlük daha fazla kişiyi katletseymiş, bugün ülkenin durumu daha iyi olurdu." Folha de São Paulo, 30 Haziran 1999.

11. "Siyahlara ne gibi bir tarihi borcumuz var? Ben onları zinhar köleleştirmedim. Portekizliler hiçbir zaman Afrika'ya adımını atmadı. Siyahlar (buraya) siyahlar tarafından taşındılar." Programa Roda Viva, 30 Temmuz 2018.

12. "Eski karımı hiç dövmedim. Fakat çeşitli zamanlarda ona (silahla) ateş etmeyi düşündüm." Revista IstoÉ, 14 Şubat 2000.

13. "Bir çocuğu poposundan tokatlayıp sonra bundan pişmanlık duyan birileri yok mudur içinizde? Oluyor böyle şeyler işte." Askeri diktatörlük dönemi boyunca eski devlet başkanı Geisel tarafından onaylanmış idamlar üzerine söyledikleri. Radio Super Noticia, 11 Mayıs 2018.

14. "El Dourado Paulista'daki bir quilombola'ya [siyahların yaşadığı yerleşim alanı] gittim. Bakın, oradaki en zayıf Afrika dölü 100 kilogram ağırlığındaydı. Hiçbir iş yapmıyorlar. Üremiyorlar bile." Clube Hebraica'daki konuşmasından, Rio de Janeiro, 3 Nisan 2017.

15. "Tanrı her şeyden üstündür. Seküler devlet diye bir şey yoktur. Devlet Hristiyandır ve [hoşnutsuz] azınlık bunu değiştirmek zorundadır, becerebilirlerse. Beceremezlerse, azınlıklar çoğunluğun fikirlerine uyum sağlamak zorundadır." Aeroporto João Suassuna'daki konuşmasından, Campina Grande, 8 Şubat 2017.

16. "Çatışmayacağım veya ayrımcılık yapmayacağım, fakat iki adamı sokak ortasında öpüşürken görürsem, onları yumruklayacağım." Folha de São Paulo, 19 Mayıs 2002.

17. "Sana asla tecavüz etmeyeceğim. Çünkü hak etmiyorsun." Jair Bolsonaro'nun Federal milletvekili Maria do Rosário'ya sarf ettiği hakaret, Kasım 2003.

18. "Ya metresler? Onlar da yasaklandı mı?" Kamu istihdamında iltiması yasaklamayı öneren yasaya yorum yaparken, Folha de São Paulo, 14 Nisan 2005.

19. "En büyük hata işkence ettikten sonra öldürmemekti. Mahvedin onları! Mahvedin onları!" Af Yasasında, Askeri diktatörlük dönemindeki işkencecilere ceza verilmesiyle sonuçlanabilecek muhtemel değişikliği yorumlarken. 7 Ağustos 2008.

20. "Gey oğlum olsa sevemezdim. Şimdi hiç ikiyüzlülük edemeyeceğim: Oğlumun gey bıyığı bıraktığını göreceğime, bir kazada ölmesini tercih ederdim. O, benim için ölü olurdu." Playboy, 2011.

Sean Purdy

(Jacobin'deki orijinalinden Doğan Kansız çevirdi)

Bültene kayıt ol