John McCain: Bir “Amerikan kahramanının” suçları

01.09.2018 - 13:53

Altı dönem ABD Arizona senatörlüğü yapan, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi başkanı olan ve 25 Ağustos'da kanserden ölen John McCain için birbiri ardına coşkulu vefat ilanları yayınlandı.

Eski Başkan George W. Bush, McCain'i "derin bir inanca sahip bir adam ve en yüksek mertebede bir vatansever" olarak nitelendirdi. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, "Ulusal birlik ve kamu hizmetleri hakkında sinizmle dolu bir çağda, John McCain'in hayatı parlak bir örnek olarak ışık saçıyordu" dedi.

Demokratlar da yasa katıldı. Barack Obama, McCain'in yaşamının "çoğunluğun iyiliğini kendi iyiliğinden üstün tutma cesaretini" yansıttığını söylerken, Senato Azınlık Lideri Chuck Shumer, McCain'i karşılaşabileceğiniz "gerçekten müthiş birkaç insandan biri" olarak tanımladı: "Ülkesine ve ordusuna olan bağlılığı eşsizdi ve belki de en önemlisi, her zaman gerçeği söylerdi... Senato, Amerika Birleşik Devletleri ve dünya, John McCain olmadan eksik."

Büyük gazeteler de vefat ilanlarına dahil oldu. New York Times'taki ilan 6300 kelimeye ulaşıyodu; Washington Post'un ilanı ise 4300 kelimeyle yalnızca biraz daha kısaydı. Post'un baş makalesi McCain'i "ahlak kurallarıyla hareket eden", "yeri doldurulamaz bir Amerikalı" ve "cesur ve prensipli bir lider" olarak nitelendiriyordu. Gazetedeki diğer yazılar ise McCain'i "Senato'nun son aslanı", "savaş kahramanı ve Senato'nun devi" ve "ders alabileceğimiz aykırı bir politikacı" olarak tanımlıyordu.

Fakat gözyaşı dökenler sadece ana akım siyasi kurumlar değildi. 1960'larda Vietnam Savaşı'na karşı mücadele eden Senatör Bernie Sanders, McCain'in "bir Amerikan kahramanı, dürüst ve onurlu bir adam ve bir arkadaşı" olduğunu ilan etti: "Yalnızca ABD Senatosu'nda değil, dürüstlük ve bağımsızlığa saygı duyan tüm Amerikalılar tarafından özlenecek."

New York'ta bir seçim bölgesinin yeni seçilen Demokrat adayı olan ve tıpkı Sanders gibi kendine sosyalist diyen Alexandria Ocasio-Cortez de şöyle dedi: "John McCain’in mirası, insan namusunun ve Amerikan hizmetinin eşsiz bir örneğini temsil ediyor."

Neocon senatör John McCain hayatını kaybetti

****

McCain'in hayranlık duyulacak hiçbir yanı yoktu. Dünya onsuz daha iyi bir yer.

Ömür boyu Cumhuriyetçi olan McCain, yüzde 1'in iğrenç bir temsilcisiydi. Senato'daki son eylemlerinden biri, Trump'ın büyük sermaye ve süper zenginler için vergi indirimlerine oy vermek oldu.

ABD Donanması amirallerinin oğlu ve torunu olan McCain, her zaman saldırgan bir savaş çığırtkanıydı. Hem de sadece siviller için üretim yapan bir fabrikayı bombalamaya çalışırken vurulmadan önce 23 kez uçtuğu Vietnam'da değil.

ABD'nin, 1980'lerin başlarında Sandinista rejimini devirme çabalarının parçası olarak aşırı sağcı Nikaragualı "kontraları" silahlandırmasını destekledi. 1991'de Irak'a karşı ilk Körfez Savaşı'nı ve takip eden yıllarda Irak'a, ülkenin kanını emen ve bir milyon Iraklının ölümüyle sonuçlanan yaptırımlar uygulanmasını destekledi.

11 Eylül terör saldırısını takip eden aylarda Irak'ın işgali için yoğun bir şekilde lobi yaptı ve 2007'de Irak'a 20 bin asker daha gönderilmesini destekledi. 2006'da askeri komisyonların şüpheli teröristleri yargılamasını sağlayan ve terörist tutukluları mahkemede adil yargılanma haklarından mahrum bırakan düzenlemelerin yürürlüğe konmasına yardımcı oldu. Ayrıca Obama yönetimini Libya'yı bombalamaya teşvik etti. Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı olarak son eylemlerinden biriyse, 2018 ve 2019 yılları için ABD askeri bütçesine on milyarlarca dolar daha eklemek oldu.

“Namuslu” ve “prensipli” olmaktan çok uzak olan McCain, eğer bu politik ilerleyişini tehlikeye atmak anlamına gelecekse, ırkçılıkla asla mücadele etmedi. Arizona'daki politik kariyerinin başlarında, Dr. Martin Luther King'i onurlandıran ulusal bir tatil yaratılmasına karşı oy kullandı. 2000 yılında, Güney Karolina'da başkanlık ön seçimleri sırasında, Konfederasyon bayrağının kullanılmasını savundu; kısa bir süre sonra da bunu o eyalette oy toplayabilmek için yaptığını söyledi. 2008'de Obama'ya karşı başkanlık yarışında partisinin diğer adayı ve takım arkadaşı olarak Sarah Palin'i seçerek, aşırı sağ görüşlü takım arkadaşına ulusal çapta saygınlık kazandırdı ve Trump'ın daha sonra başkanlık için aday olmasının yolunu açmaya yardımcı oldu.

McCain, 1980'lerin sonunda dolandırıcı bir bankacı ve bağışçı (Charles Keating - çn) adına, başka dört senatörle birlikte federal düzenleyicilerle lobi yaptıktan sonra çok ucuz yırtan bir dolandırıcıydı. Olayın ardından iki yıl boyunca süren soruşturma, meslektaşlarının kariyerlerini mahvetti ama McCain ayakta kalmayı başardı.

McCain, Trump'a karşı çıkmaya hazır biri olarak ün yaptı. Trump'ın, Obama'nın Ekonomik Bakım Yasası'nı yürürlükten kaldırmasını engelleyen oylamada, sonucu belirleyen oyu o verdi. Ama bu son derece istisnai bir durumdu: Trump'ın göreve başlamasının ardından, başkanın vergi yasa tasarısı da dahil olmak üzere, Senato'daki oylamaların %83'ünde bütünüyle Cumhuriyetçi bir çizgide oy kullandı.

ABD'li sosyalistlerin yorumu: Donalp Trump nasıl indirilebilir?​

***

Bu sabıkaya bakıldığında, egemen sınıfın McCain'i coşkuyla övmesi akla yatkın. Onlara iyi hizmet etti.

Fakat çoğu Vietnam ve Irak'taki Amerikan savaşlarına karşı çıkmış olan ve normalde kendine "muhafazakâr Cumhuriyetçi" diyen birinin ölümüne kahrolmayacak liberallerin ve sosyal demokratların döktüğü gözyaşlarını nasıl açıklayacağız?

Bu, ABD'deki mevcut siyasi konjonktürün en kötü özelliklerinden birinden kaynaklanıyor: Önceki politik kariyerleri ne olursa olsun, Trump karşıtlığıyla uzaktan yakından ilişkilendirilen herkes göğe çıkarılıyor. Sadece McCain değil, George W. Bush, Henry Kissinger ve Trump'ı eleştiren her kasap, şimdi Amerikan liberalleri tarafından savunuluyor ve geçmişleri dikkatle halının altına süpürülüyor.

Liberaller ve sosyal demokratlar, ABD emperyalizminin bazı özelliklerini eleştirseler bile, yine de şimdi Trump tarafından sona erdirildiğini düşündükleri geçmiş Amerikan hakimiyeti döneminin özlemini çekiyorlar. Trump'ı özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'daki müttefiklere yönelik saldırıları nedeniyle Amerikan emperyalizminin hayati çıkarlarını tehlikeye atmakla suçluyorlar. Angela Merkel, Justin Trudeau ve Emmanuel Macron ile olan aşk ilişkileri böylece ortaya çıkıyor. Trump'a -Rusya ve Çin'e karşı çok yumuşak olduğu için- sağdan saldıran McCain ve Bush Jr. gibiler de bu meselede onlara katılıyor.

McCain kahraman falan değildi. Bu sıfat, savunduğu Amerikan emperyalizminin kurbanlarına, özellikle de ülkelerinin yerle bir olduğunu, milyonlarca kadın ve erkeğin öldürüldüğünü ve çocuklarının kimyasal silahlarla sakatlandığını gören ama topraklarının bir santimetrekaresini bile McCain gibilere ve McCain'in tüm yaşamı boyunca temsil ettiği askeri-sanayi komplekse bırakmak yerine savaşmaya devam eden milyonlarca Vietnamlıya aittir.

Tom Bramble

(Avustralya'da yayın yapan Red Flag'den (Kızıl Bayrak) Türkçe'ye Irmak Yavlal çevirdi.)

ABD: Öğretmenlerin grev ruhu yeni eğitim yılına taşınıyor​

ABD'de hapishane grevi sürüyor​



Bültene kayıt ol