Neocon senatör John McCain hayatını kaybetti

26.08.2018 - 08:20
Haberi paylaş

ABD'de Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden, bir dönem partisinin başkan adayı olan Arizona Senatörü John McCain'in 81 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.

McCain'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, beyin kanseriyle savaşan ünlü Cumhuriyetçi senatörün yerel saatle cumartesi günü öğleden sonra öldüğü kaydedildi.

Siyasete atılmadan önce ABD ordusunda görev yapan McCain, Vietnam Savaşı'nda pilot olarak yer almış, uçağı direniş güçleri tarafından düşürülünce 6 yıla yakın esir düşmüştü.

Cumhuriyetçi senatör, neocon adıyla bilinen yeni muhafazakâr sağcılardandı. Irak işgaliyle ilgili, ABD askerleri 100 yıl daha ülkede kalsa memnun olacağını söylemiş, İran'ı bombalamakla ilgili espriler yapmıştı.

McCain, Arap Baharı sürecinde de Libya ve Suriye'ye ABD'nin devrimleri çalmak için müdahale girişimlerinde başrolde yer almıştı.

Zenginler için daha az vergi ve kamu harcamalarının kısıtlanması gibi konularda sağcı tutumları benimseyen McCain, 2008 yılında başkanlık seçimlerini Barack Obama'ya kaybetmişti.

Trump'la rekabet

McCain'in daha önce cenazesine katılmamasını istediği ABD Başkanı Donald Trump, buna ve kendisine yönelik tüm eleştirilerine rağmen McCain için taziye mesajı geldi. 

Trump, Twitter'dan McCain'in ailesine taziye dileğinde bulundu: "Senatör McCain'in ailesine en derin üzüntü ve saygılarımı iletiyorum. Kalplerimiz ve dualarımız sizinle."

Bültene kayıt ol