ABD: Öğretmenlerin grev ruhu yeni eğitim yılına taşınıyor

01.09.2018 - 12:59
Haberi paylaş

Öğretmenler, okul çalışanları ve öğrenciler okullarına geri dönerken #RedforEd¹ hareketini neler bekliyor?

Geçtiğimiz bahar öğretmenler Batı Virginia, Oklahoma, Kentucky, Arizona, Kuzey Karolina ve Colorado eyaletlerinde eşi benzeri görülmemiş bir hareketlilik yaşadılar. Protesto ettiler, yürüyüşe geçtiler ve hatta toplu sözleşme hakkı olmayan eyaletlerde -sendikalar geleneksel olarak eyalet politikalarına odaklanmış olmasına rağmen- greve gittiler.

Sıradan insanların başı çektiği bu bahar eylemleri, ülkedeki bütün eğitimcilere ve sendikacılara ilham verdi. Bu, okulların dışına da sıçrayabilecek bir işçi ayaklanması gibi duruyor.

Eylemciler kendi eyalet sendikacılarından değişen oranlarda hem destek hem de engellerle karşılaştılar. Eylemlerdeki militanlık sendika liderlerini huzursuz etse de büyük çoğunluğu bu ayaklanmanın etkili olduğunun da farkındaydı ve bu durumun önüne geçmek istemediler.

Öğretmenler birlikte hareket ettiklerinde ne kadar güçlü olduklarını gördüler. Ama şimdi, ara seçimler yaklaşırken seçim politikalarına dönme isteği ve eyalet çapındaki eğitim sendikalarının hükümete yeni yüzler seçtirmek için baskı kurması, öğretmenlerin önünde yeni bir mücadele konusu.

Sendika üyeleri gücün çoğunlukla seçim politikalarında olduğu fikrine geri mi dönecekler? Yoksa yeni doğmuş taban hareketi, sandığı ve seçimi kullanarak aşağıdan inşa edilen ağlarını genişletebilecek mi?

Eyalet eyalet kampanyaların ne durumda olduğunun bir özeti:

Batı Virginia harekete geçiyor

Vali Jim Justice’in yüzde 1 zam teklifine başta öfkelenen öğretmenler, dokuz gün süren grevlerini Kamu Personeli Sağlık Ajansı’nın (PEIA) bütçesinin artırılmasından sonra bitirmişlerdi.

Şimdi öğretmenler, Mart ayında grevin bitirilmesi anlaşmasıyla kurulan PEIA çalışma grubunun önerilerini bekliyor.

Bir numaralı öğretmen düşmanı, Cumhuriyetçiler’in ağır toplarından Senato Başkanı Mitch Carmichael gibi kişilerin bu çalışma grubunda bulunmasından dolayı, yapılacak önerilenin gerekeni karşılamaktan çok uzak olması bekleniyor.

Ama öğretmenler de hazırlanıyorlar. Grevde kritik rol oynayan Facebook sayfasının kurucusu Jay O’Neal, odak noktalarının eyalet çapında “iyi arkadaşlıklar ve bağlantılar” kurmak olduğunu söyledi ve ekledi: “Buna karşı koyabilmek için sendikalar, ilçeler ve bütün eyalette tabandan örgütlenen bir organizasyon olmamız gerektiğini biliyoruz.”

Öğretmenlerin talepleri başından beri değişmedi. O’Neal, çalışma grubuna insanların en başından beri söylediği ilk çözüm önerisinin, doğalgaz çıkartan şirketlere uygulanan vergi oranının artırılması olduğunu söyledi.

Arizona yelekler içinde

Arizona’nın bir hafta süren grevi, Mayıs ayında milletvekillerinin eğitim bütçesine 400 milyon dolar eklemesi ve öğretmenlere %20 zam yapılması sonrasında bitmişti.

Birleşik Arizona Eğitimcileri (AEU) isimli taban hareketinin liderlerinden Rebecca Garelli, “eylemi bitirdiğimizde ‘mücadele daha bitmedi’” dediklerini söyledi.

Yapılan değişiklik, AEU ve eyalet çapında öğretmenler sendikasının 2008 yılının bütçesine geri dönülmesi talebini karşılamadı. İki grup da yaz boyunca bütçedeki 700 milyon dolarlık açığın kapatılması için eyaletin en zenginlerine vergi koyulmasını talep eden bir imza kampanyası için çalıştılar.

AEU bir Facebook grubu olarak başlamasına rağmen, okullarda kurduğu irtibatlar sayesinde bu grevin yapılabilmesini sağladı. Yine bu irtibatlar sayesinde 150 bin imza toplamayı başardılar. Eyalet çapında öğretmenler sendikası da 120 bin imza topladı.

Toplanan imzalar sonucu zenginlere vergi önlemi Kasım ayında oylamaya sunulacak ve öğretmenler hâlâ çarşamba günleri bu inisiyatife destek vermek için #redfored yazılı kıyafetler giymeye devam ediyorlar ve mücadeleyi biraz daha yukarıya taşımak için cuma günleri #inVESTinEd (Ç.N eğitime yatırım yapın/ eğitim için yelek giydik - Vest: Yelek) yazılı yelekler giyiyorlar. 

Oklahoma çark etti

Oklahoma’da greve giden öğretmenlerin, öğretmenler için yıllık 10 bin dolar, okul çalışanları için yıllık 5 bin dolar ve ayrıca sınıflar için ekstra 200 milyon dolarlık talepleri tam anlamıyla karşılanmadı.

Ama grevi durdurmak için son dakikada yapılan teklif, onlara büyük bir zam kazandırdı. Öğretmenler yıllık en az 5 bin dolar, okul çalışanları da yıllık ortalama 2 bin 500 dolar daha fazla kazanacaklar. Bu zamlar eğitim yılının başlamasıyla hayata geçecek.

Bu kısmi başarıdan sonra eyalet çağındaki Oklahoma Eğitim Derneği politikaya yöneldi. Oklahoma şehrinin de bir kısmını kapsayan Mid-Del okul bölgesi yerel sendikası lideri Lori Burris, “ön seçimler heyecan vericiydi” dedi ve ekledi: “birçok milletvekili saf dışı bırakıldı.”

Altı Cumhuriyetçi milletvekili bütçe arttırımına karşı çıktıkları için ön seçimi kaybetti. Bu arada grevden sonra aday olmaya karar veren 100 öğretmenin yarısından fazlası büyük çoğunlukta Demokratlar'ın adayı olarak ön seçimi kazandı. Bu, öğretmenlerin meclisin toplamda üçte biri için rekabet içinde olduğunu gösteriyor.

Burris, Kasım ayına kadar odak noktalarının seçimler olacağını, seçimler sonrasında meclisin nasıl şekilleneceğine bakıp ona göre yeni mücadele yöntemlerini belirleyeceklerini söyledi.

Kentucky savunmada

Kentucky’de öğretmenler ve okul çalışanları, eyalet kontrolündeki emeklilik haklarını koruyabilmek için bahar eylemlerine katıldılar. Okullarda ve hükümet binasının önünde yürüyüş yaptılar.

En sonunda meclis, emeklilik haklarını kısıtlayan yasa tasarısının daha zayıf bir versiyonunu onayladı. Mahkeme bu yasayı iptal etti fakat vali bu karara itiraz etti. Eylemler sayesinde öğretmenler eğitim bütçesinin 85 milyon dolar artırılmasını sağladılar.

Bu arada valiliğin eğitim kurulu, Louisville’in de içinde olduğu en büyük bölge olan Jefferson ilçesindeki okulların yönetimini üstlenmeye çalışacağını duyurdu. Sözde bahaneleri, öğrencilerin kötü performansı ve güvenlik kaygıları. Bu, seçimle gelen okul yönetim kurullarının yetkilerinin elinden alınıp iplerin Kentucky okullar amirine verilmesi demek. Bu yöntem daha önce New Orleans ve Detroit gibi şehirlerde okulların kiralanmasının ve özelleştirilmesinin önünü açmıştı.

Emeklilik hakları kesintisinden hemen sonra, sendika okul bölgesiyle birlikte böyle bir yönetim değişikliğine karşı çıkmaya başladı. Öğretmenler bu yönetim değişikliğinin Jefferson ilçesindeki okullarda ırk ayrımını ortadan kaldırma çabalarına zarar vereceğini söylüyorlar. Geçtiğimiz gece Jefferson ilçesi, eyalete bir takım tavizler vererek yerel yönetimin kendilerinde kalmasını sağladı.

Jefferson ilçesi öğretmenlerinden Tia Edison “siyah ve esmerleri hedef aldıklarını biliyorduk” dedi ve eyaletin nihai amacının özelleştirmeler olduğunu söyledi: “İkinci aşama kiralık okulların gelmesi olacaktır.”

Colorado, Kuzey Karolina

Ayaklanmalardan duyulan heyecan bütün ülkede dalga etkisi yarattı. Colorado Eğitimciler Derneği başkanı Amie Baca, “Üyelerimiz Batı Virginia, Oklahoma ve Kentucky’deki hareketliliği görüp ‘bir dakika, işler bizde de en az bu kadar kötü’ dediler. Sıradan insanların bir şeyler yapmamız gerektiğini duymaya başladık” diyor.

Ama her eyaletin kendi politik sınırları var. Colorado’da asıl mücadele, milletvekillerinin ödediği vergilerin artırılmasını kısıtlayan bir vergi kanunu. Kuzey Karolina’da ise çoğunluğun herhangi bir talebe cevap vermeyecek kinci Cumhuriyetçilerden oluşması.

Bu eyaletlerdeki eylemler bir kazanım elde etmekten ziyade, öğretmenlerin birlikte hareket etmesiyle okulların ne kadar düşük bütçeyle çalıştığını daha görünür kılmak içindi. Yine de birlikte hareket etme, süregelen bir çalışmayı ateşledi.

Kuzey Karolina Eyaleti, Guilford ilçesi öğretmenler sendikası başkanı Todd Warren, “İnsanların böyle işler yapıp başarıyla ulaşabileceklerini ve işlerinden kovulmayacaklarını gördüler” dedi. Warren’ın ilçesindeki öğretmenler de 16 Mayıs’ta eyalet başkentini dolduran 30 bin kişinin içindeydi.

Bu sendika, Kasım seçimlerinde Cumhuriyetçiler'in çoğunluğunu kırmaya odaklanmış durumda. Ama Warren’a göre öğretmenler sadece seçimlere odaklanmayıp okullardaki öğretmenleri nasıl örgütleyeceklerini de öğrenmeliler.

Warren’a göre bu eylemler sayesinde öğretmenler örgütlenmenin, okullarla düzenli ilişki kurmanın önemini anlamış durumda:

“Bu, aktivistlikten örgütçülüğe doğru atılmış bir adım. Bir günlük bir eyleme gelmekten bir gücü örgütlemek için gerekli işleri yapma isteğine geçiş.”

Colorado’da eylemler, zenginlerin vergi oranının artırılması ve yaratılan kaynağın eğitim bütçesine aktarılması şeklinde bir imza kampanyası oluşturulmasını sağladı. Bu, 1.6 milyon doların kamu okullarına aktarılması demek. Temmuz ayında içinde sendikayı da barındıran Muhteşem Okullar, Gelişen Topluluklar Koalisyonu, bu yasa sorunun oylanması için gerekenin iki katından daha fazla imzayı teslim etti.

Sonuç yerine

Ülkenin dört bir yanında eğitimciler okullarına dönerken, Batı Virginia'da başlayan mücadeleci ruh yayılmaya devam ediyor.

Washington eyaletinde en az 13 ilçenin sendikaları, eğitim yılı başında bir grev yapılmasını onayladı. Birkaç ilçe anlaşmaya varıp grevden vazgeçti fakat Longview, Evergreen ve Washougal ilçelerinde bu hafta grevler yapılacak. Daha fazla ilçenin de bu eylemlere katılması bekleniyor. Eyaletin en büyük ili olan Seattle’da bu gece grev yapılıp yapılmayacağı oylanacak. (Ç.N Yapılan oylamadan grev kararı çıktı)

Porto Riko’da okullar açıldıktan üç gün sonra, 15 Ağustos’ta, öğretmenler okulların kapatılmasını protesto etmek için greve gitti.

Ülkenin ikinci en büyük okul bölgesi olan Los Angeles’da, Birkeşik Los Angeles Öğretmenler sendikası üyeleri grevi kararı alınması için baskı kuruyorlar.

Birçok bölgede halk oylamaları ve Kasım seçimleri asıl odak noktası olmuş durumda. Örgütçülere düşen zorlu görev ise bu kampanyaların merkezine üyelerinin seslerini ve eylemlerini koymak.

Barbara Madeloni, Samantha Winslow

(LaborNotes.org'dan Türkçe'ye Berkay Bağcı çevirdi)


 #RedForEd - Arizona'da kırmızı giyen öğretmenlerin grevleri ve eylemleri sonucu oluşan "Eğitim İçin Kızıl" hashtagi.

ABD'li sosyalistlerin yorumu: Donalp Trump nasıl indirilebilir?​

ABD'de hapishane grevi sürüyor​

Bültene kayıt ol