Podemos liderinden şovenist yorum: Katalonya'nın bağımsızlığı yasa dışıymış!

28.10.2017 - 10:38

Podemos lideri Pablo Iglesias, Katalonya'daki bağımsızlık ilanının "yasa dışı" ve "gayrimeşru" olduğunu savundu.

Katalan Parlamentosu dün bağımsızlık ilan etti. İspanya devleti ise anayasanın 155. maddesini devreye sokarak Katalan özerkliğini yok etme girişiminde bulundu.

İspanya'da 2011 yılındaki meydan işgallerinin üzerinden gelişen yerel demokratik meclislerin üzerine yükselerek kurulan sol parti Podemos ise İspanyol milliyetçiliğinin argümanlarına taviz vermeye devam ediyor.

Podemos en başından beri Katalonya sorununda enternasyonalist bir tutum takınmıyordu. Ancak partinin lideri Iglesias, 1 Ekim'de referandumda sandıkları gasbetmeye yönelik girişimler karşısında polis şiddetini eleştirmişti.

David Karvala: “İspanya'nın baskısına ancak kitlesel sivil itaatsizlikle direnebiliriz”

Bağımsızlık ilanı ise Iglesias tarafından "yasa dışı" bulundu. Ona göre, bağımsızlık yanlıları, Katalonya'yı yönetme meşruiyetini gerektirecek seçim sonuçlarına sahipler, ancak bağımsızlık ilan edecek meşruiyete sahip değiller.

Iglesias diğer yandan 155. maddenin işletilmesine de karşı çıktı. Podemos lideri, İspanya Başbakanı Rajoy ile Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont'un "nefes almalarına alan açacak minimum bir anlaşmayı sağlayabilecek aklı başında liderler" olduğunu söyledi.

İspanya Başbakanı Rajoy, bunu Katalanların "iyiliği" için yaptıklarını söyleyerek, referandum iradesini hiçbir zaman tanımadı ve bu konuda hiçbir taviz vermedi.

Tarihi gün: Yaşasın özgür ve bağımsız Katalonya!

Yarım milyon Katalan bağımsızlık için sokaktaydı

(Video) Katalan işçilerin mücadelesi

Katalonya'da genel grev günü

Uluslararası Sosyalist Akım: Enternasyonalistler Katalonya’nın seçme hakkını savunmalı

Katalonya’da yüzde 90 ile bağımsızlık kazandı



Bültene kayıt ol