Tarihi gün: Yaşasın özgür ve bağımsız Katalonya!

27.10.2017 - 16:48
Haberi paylaş

Katalanlar, İspanyol devletinin tüm zorbalıklarına rağmen bugün tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti.

Haftalardır süren gerginliğin ardından toplanan Katalonya parlamentosu yaptığı oylamada bağımsızlık ilan etti. 135 üyeli Katalonya Parlamentosu'nda yapılan gizli oylamada 10'a karşı 70 oyla bağımsızlık kararı alındı. 2 oy boş çıktı.

Barcelona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlısı göstericiler ise sevinç çığlıkları attı.

İspanya Senatosu ise Katalonya Parlamentosu'nun kararından kısa bir süre sonra Madrid yönetiminin, anayasanın 155'inci maddesi uyarınca hareket edilmesini öngören düzenlemesini onayladı. Senatonun kararının ardından Madrid hükümetinin Katalonya hükümetinin yetkilerini almak için harekete geçmesi bekleniyor.

Katalanlara rağmen, Katalanlar için

İspanya hükümetinin "Katalanların iyiliği için müdahalede bulunduğunu" iddia eden Rajoy, "Katalanların İspanyol emperyalizmine değil, herkesi kendi ayrılıkçı doktrininin boyunduruğuna sokmak isteyen hoşgörüsüz bir azınlığa karşı korunmaya ihtiyacı vardır" demişti.

Kitlesel mücadele

Katalonya'da 1 Eylül referandumunda İspanya devletinin polisleri sandıkları engellemeye çalışmış, ancak halkın iradesinin önüne geçememişti. Birçok yerde saldırılara rağmen direniş devam etmişti. O günden beri geniş kitleler sokakta bağımsızlık için mücadeleyi sürdürdü.

Bültene kayıt ol