David Karvala: “İspanya'nın baskısına ancak kitlesel sivil itaatsizlikle direnebiliriz”

27.10.2017 - 22:03
Haberi paylaş

Katalonya'da mücadele eden sosyalist örgüt Marx21'in üyesi David Karvala, bugünkü bağımsızlık ilanını değerlendirdi.

Katalan halkı sokaklarda, bağımsızlık ilanını kutluyor.

Sosyalist aktivist David Karvala'ya göre, bağımsızlık ilanı, Katalan milliyetçiliğinin sağ kanadının haftalardır süren tereddütlerinin arkasından ancak bugün yapılabildi:

"Bu sendelemeler, sonunda iki şeyin birleşimiyle geride bırakıldı: Rajoy'un muhafazakâr Halk Partisi'nin herhangi bir taviz vermeyi reddetmesi ve aşağıdan gelen muazzam tepki."

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont, dün İspanya devletinin baskısına taviz verip, referandumu geçersiz kılacak şekilde erken seçim ilan etmeye karar verdiğinde, Barselona sokaklarında on binlerce öğrenci yürüyüş yapıyordu.

Tarihi gün: Yaşasın özgür ve bağımsız Katalonya!

David Karvala'ya göre, siyasetçiler, kendi ofislerinden hoş gözüken bir anlaşmaya varmışlardı. Ancak sokağın sesi, bunun kabul edilemez olduğunu söylüyordu.

Marx21 üyesi sosyalist aktivist, "Mücadele bitmedi. Rajoy'un baskısına ve Katalan liderlerin ihanetlerine ancak kitlesel ölçekteki sivil itaatsizlik eylemleriyle direnebiliriz. Buraya kadar grevler, işgaller ve kitlesel gösterilerle geldik. Daha fazlası gerekli olacak. Dayanışma ise muazzam önemli" diyor.

Bağımsızlık ilanı, birçok kişinin gözlerini yaşlarla doldurdu. On yıllardır bunun için mücadele eden insanlar var.

Yarım milyon Katalan bağımsızlık için sokaktaydı

Karvala'ya göre, bugün gelinen durum, 2000'lerin başındaki antikapitalist hareketten 2003'te Irak işgaline karşı yapılan gösterilere, ırkçılığa karşı ve mültecilerle dayanışma eylemlerine, birçok sosyal hareketin birikiminin sonucu ortaya çıktı. Katalonya'da çeşitlilikleri barındıran barışçıl bir yaşamın temellerini atacak tartışmalar kazanıldı. Katalonya vizyonu, İspanya devletinin diğer bölgelerinden gelen göçmenlerin de dahil olduğu geniş bir kapsama sahip.

Kavala, "Katalonya halkı polis baskısını ve siyasetçilerin satışlarını yenmeyi başardı. Bu, diğer yerlerde de halkın gücünün işe yarayacağı mesajını veriyor" dedi.

(Video) Katalan işçilerin mücadelesi

Katalonya'da genel grev günü

Uluslararası Sosyalist Akım: Enternasyonalistler Katalonya’nın seçme hakkını savunmalı

Katalonya’da yüzde 90 ile bağımsızlık kazandı

Bültene kayıt ol