Katar, dört devletin ablukayı kaldırmak için yaptığı teklifi reddetti. Trump'tan güç alan ablukacılar, yeni ekonomik yaptırımlara hazırlanıyor.
ABD, yoğun diplomasiden sonra Katar'da çözüme yakın olunduğunu ileri sürmüştü. Bunun ardından bir araya gelen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır dışişleri bakanları ortak bir bildiri yayınladı.
Bildiriyi okuyan Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife, "Katar ile diyaloga hazır olduğumuzu burada açıklıyoruz. Bu, Katar'ın terörizmi ve aşırılığı fonlamaya son verme konusundaki istekliliğine, diğer ülkelerin içişlerine karışmamasına ve 13 maddelik talep listemize yanıt vermesine bağlıdır" dedi.
Doha yönetimi, ablukayla uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirterek, şartlı diyalog teklifinin bu yasadışı durumu meşrulaştırmak olduğunu söyleyerek reddetti.
Dört devletin, Katar ekonomisini vurmak için yeni yaptırımlara hazırlandığı bildiriliyor.
Katar, 5 Haziran'dan bu yana abluka altında. Geçen sürede yapılan arabulucuk girişimlerinin hiçbir sonuç vermedi. Bunların ablukacı devletlerin saldırganlığını geriletmek değil 13 maddelik ültimatomu Katar yönetimine kabul ettirmek için yapıldığı da ortaya çıktı. Gelen son "şartlı teklif" ise aynı dayatmanın bir kez daha tekrarlanmasıydı.
Katar'dan yana olup ülkeye gıda sevkiyatı yapan iki ülkeden biri olan Türkiye'nin savunduğu diplomatik çözüm seçeneği devredışı kalırken, Doha yakınlarındaki Türkiye askeri üssünün kapatılması talebi ablukacıların listesinde duruyor.
Yeni ekonomik yaptırımlar, Katar'a destek veren Türkiye ve İran'ı ne ölçüde bağlayacak ve etkileyecek?
Trump yönetimi, Rusya, Kuzey Kore ve İran'a yeni ve oldukça ağır yaptırımlar ilan ettiği koşullarda, kılıç dansı yaptığı kral, emir ve generallerin ekonomik sabotaj ve saldırganlıktan vazgeçmesi beklenemez.