Dört devlet, Katar'a verdikleri ültimatomun reddedilmesi üzerine yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.
Kuveyt'in arabuluculuğu için tanınan ek 48 süre bittikten hemen sonra Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn dışişleri bakanları, Kahire'de toplandı.
Yayınladıkları ortak açıklamada, 13 maddelik talepleri karşısında Katar'ın yazdığa yanıt vereceklerini ifade ederek "Katar'ın umursamazlık ve ciddiyet eksikliğini gösteren olumsuz yanıtından üzüntü duyuyoruz" ifadesini kullandılar.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Bin Ahmed el-Cubeyr ise "Türkiye'nin tarafsız kalacağını umuyoruz" diye konuştu.
Mısır'dan savaş tehdidi
Dört devlet arasındaki çıkışı, Ortadoğu askeri güçlerini göndermek isteyen darbeci Sisi yönetimi yaptı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, "Mısır ile Suudi Arabistan'ın emniyeti birbirinden ayrılamaz ve bu konu müzakere kabul etmez. Artık Katar'la müzakere ya da orta yollu çözümlere yer yok" dedi.
Katar'dan diyalog çağrısı
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Es Sani ise "48 saatlik süre sona ererken, Katar 12 bin ailenin ayrılmasına, bir nevi saldırı ve aşağılama olan kuşatmaya rağmen diyalog çağrısı yapmayı sürdürüyor" açıklamasını yaptı.
Ankara'dan açıklama
Ablukacı devletlerin çağrısına Ankara'dan hemen yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar isterse üssü kapatabileceklerini söyledi ve ekledi: "Bu 13 talebe gelince. Bunlar hiçbir koşulda kabul edilebilir değil."
Şimdi ne olacak?
Katar'ı bir anda ablukaya alan devletler, ültimatomun başarısız kalması üzerine hızla harekete geçecek. İlk beklenen Katar'a yönelik ekonomik ve siyasi yaptırımların artışı, 4 devlete boyun eğmesini sağlamak için her türlü baskı. Ancak krizin derinliği ve Trump'ın müttefiklerinin saldırgan motivasyonu, yeni bir savaşın ortaya çıkabilmesine de zemin hazırlıyor.
Doha yönetimi, kendi egemenliğini ortadan kaldırdığı için ültimatoma karşı çıkıyor. Bu gerekçe, Katar kraliyet ailesindeki güç dengeleri ya da rejim değişmediği krizin boyutlanarak sürebileceğini gösteriyor.
Katar, Türkiye'den üssü kapamasını isteyebilir mi? Ordusunu hızla modernize edip donatmak isteyen Doha yönetimi için tek askeri iş birliği yaptığı ülkeyi göndermek güç.
Öte yandan Katar krizini başlatan kılıç dansını yapan Trump, Hamburg'da Putin ile görüşecek. Başlıca gündemleri Ortadoğu olacak ve Katar'ın akıbetini bu görüşmeden çıkan sonuçlar da belirleyecek.
4 ablukacı devletin Katar'ı kuşatmasını bir başlangıç olarak görmek gerekir. Trump'ın Katar'a uy dediği Riyad Uzlaşması, Ortadoğu'da ABD emperyalizmi ve gerici müttefiklerinin düzenini tanımayan her gücün yok edilmesini öngörüyor.
Katar, İran ve Müslüman kardeşler ile ekonomik ve siyasi ilişkileri devam ettirdiği sürece hedef olacak.