Katar, ablukadan etkilenen küresel şirketlerin zararlarını karşılayacağını açıkladı.
Katar Başsavcısı Ali bin Fetais el Meri, ablukadan en çok Katar havayolu şirketi Katar Havayolları ile bulundukları ülkelerden sınır dışı edilen Katarlı öğrencilerin etkilendiği bilgisini verdi.
35 günde gerçekleşen ekonomik boykottan yaklaşık 2 milyar dolarlık sözleşme zarar gördü, öne çıkan sektörün ise inşaat. Katar iş gücünün çoğunluğunu oluşturan göçmen işçiler genellikle inşaat sektöründe çalışıyor.
Katar savcılığına bağlı 'Tazminat Talebi Komisyonu Merkezi', Boykottan zarar gören kamu ve özel sektörler ile kişilerin tüm şikayet, dilekçe ve dava dosyalarını kabul edecek.
Dört devlet yeni yaptırımlara hazırlanırken ve bu durumun uzun bir zaman dilimine yayılacağ ortaya çıkmışken, Katar'ın 340 milyarlık dolar rezervi uzun süreli bir ekonomik ablukayı kaldırabilir mi?
Türkiye medyası Katar'ın zenginliğini öne çıkarsa da bu küçük devletin havadan, karadan, denizden ve uluslararası mali piyasalarda, ABD'yi arkasına alan 4 devlet tarafından sıkıştırılması, bu durumu sürdürülemez kılıyor.
Asyalı göçmen işçilerin, işleri ve ekmekleri de tehdit altında. Ablukacı devletler, diğer devletlere baskı yaparak Filipinler yönetiminin yaptığı gibi çalışma izinlerini iptal edebilir.
Kaldı ki dört devlet kendi istedikleri olmadığı takdirde askeri güç kullabileceklerini sürekli ima ediyor.