Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başlattığı ticaret savaşlarının ardından Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker sorunu çözmek için anlaşmaya vardı.
Trump, Oval Ofis’teki görüşmelerinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi.
ABD ile AB’nin ilişkilerinde yeni bir dönem başlattıklarını söyleyen Trump, “AB ile otomobil harici endüstriyel ürünlere yönelik tarifeleri ve sübvansiyonları sıfırlamaya çalışmak konusunda anlaşma sağladık.” dedi.
Trump, taraflar arasındaki ticari faaliyetlerin önünde yer alan engelleri kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, kimya ve hizmet sektörleri, tıbbi ilaçlar ve ürünler ile soya fasülyesi alanlarındaki ticari hacmi artırmak istediklerini kaydetti.
Donald Trump, çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergileri ve misilleme tarifelere yönelik meseleleri çözeceklerini söyledi.
AB’nin kendilerinden daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz alacağı bilgisini veren Trump, AB ile varılan anlaşmanın ticari faaliyetlerdeki bürokrasiyi de azaltacağını ifade etti.
Trump ayrıca AB ile Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) reforme edilmesi konusunda da çalışacaklarını belirtti.
ABD ile Çin arasında ticaret savaşı resmen başladı
"Görüşmeler süresince yeni ilave vergilerden uzak durulacak"
Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker de AB ile ABD arasındaki ticaret gerilimini azaltmak için Trump ile bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. Beyaz Saray’a gelmesindeki hedefinin bir anlaşmaya varmak olduğunu ifade eden Juncker, bunu da başardığını dile getirdi.
Başkan Trump ile yaptıkları uzun görüşmenin ardından AB’nin ABD’den aldığı soya fasülyesinin ve sıvılaştırılmış doğalgazın miktarlarını artıracağı bilgisini veren Juncker, görüşmeler devam ettiği sürece tarafların yeni ilave gümrük vergilerinden uzak duracağını kaydetti. Juncker, çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin de yeniden gözden geçirilebileceğini belirtti.
Görüşme öncesi basın mensuplarına poz verirken kısa bir açıklama yapan ABD Başkanı Trump, ülkesi ile AB arasında adil ve iki tarafın yararına olacak bir anlaşmaya varmayı umduklarını söyledi. Trump, “Anlaşmanın çiftçilerimiz, üreticilerimiz için, herkes için eşit şartlar oluşturmasını istiyoruz. Aynı zamanda açıkçası Avrupa Birliği için de büyük bir yarar sağlamasını istiyoruz.” diye konuştu.
Trump, Avrupa’dan ithal edilen otomobillere ilave vergiler getirmeyi düşündüklerini kaydetti.
Donald Trump, geçtiğimiz haftalarda, ülkesinin geleneksel müttefiki olan AB’yi “ticari bir düşman” olarak nitelemişti.
Trump'ın ticaret savaşı egemen sınıf için kaos demek
"Yakın dostuz, düşman değil"
Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker da AB ile ABD’nin birlikte çalışması gerektiğini söyledi. “AB ile ABD yakın dosttur, müttefiktir – düşman değil” diyen Juncker, şunları kaydetti:
“Birbirimizle çalışmak zorundayız. Dünya ticaretinin yarısını bizler temsil ediyoruz. ABD ile AB arasındaki ticaret hacmi 1 trilyon dolar. Bu nedenle, birbirimizi hedef almak yerine birbirimizle konuşmalıyız.”
ABD ile AB'nin gümrük vergilerini yükseltmek yerine düşürmesi gerektiğini savunan Juncker, "Bunu yapmak zorundayız. Bu bizim görevimiz" diye konuştu.
Trump, Juncker'ın bu sözlerine, "Eğer sıfır tarife, sıfır bariyer ve sıfır sübvansiyona ulaşabilirsek ABD bundan büyük memnuniyet duyar." karşılığını verdi.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlamayan ikili, kısa açıklamalarının ardından heyetleriyle birlikte toplantıya başladı.
AB ile ABD arasında ilişkiler, ABD’yi yeniden yapılandırmak için içe dönük ve korumacı politikalar izleyen Donald Trump’ın AB’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerini artırmasıyla tırmanmıştı.
AB, Çin ve Japonya yakınlaşıyor
Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamış, AB'ye bu vergilerden 1 Haziran'a kadar geçici muafiyet tanımıştı.
AB, ABD'nin yakın müttefiki olduğunu ve ulusal güvenlik tehdidi olmadığını gerekçe göstererek ABD'nin gümrük vergilerinden daimi bir biçimde muaf tutulma çağrısında bulunmuştu. Taraflar arasında yapılan müzakereler sonucu AB, ABD'yi kararından vazgeçirememişti.
ABD'nin devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda dengeleyici tedbirler alan AB, 22 Haziran'dan itibaren ABD'den ithal edilen mısır, barbunya, pirinç, mısır gevreği, fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro, sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven, vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürüne yüzde 25 gümrük vergisi yürürlüğe koymuştu.
AB'nin kararının ardından ABD Başkanı Trump, Avrupa'dan ithal edilen tüm araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu.
(EuroNews)