Londra'daki Trump protestosuna 250 bin kişi katıldı

14.07.2018 - 09:12

İngiltere'nin başkentinde dün ABD'nin ırkçı başkanı Donald Trump'a yönelik gerçekleştirilen protesto devasaydı.

Polis gösteriye katılımın 100 bin kişiyi aştığını söylerken, gösteriyi örgütleyenler 250 bin kişiden bahsediyor. Bunun, İngiltere'de hafta içi gerçekleştirilen en büyük gösteri olduğu düşünülüyor.

Gösteri öyle kalabalıktı ki, buluşma noktasının artık daha fazla insanı almaması karşısında, yürüyüş planlanandan yarım saat erken başlamak zorunda kaldı.

Yürüyüşe Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (Stand Up to Racism) adlı ırkçılık karşıtı kampanyanın yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü katıldı. Müslüman örgütleri, mültecilerle dayanışan STK'lar, kadın örgütleri, LGBTİ+ grupları, Trump'a karşı Yahudiler ve toplumun daha pek çok kesiminden insanlar gösteriye akın etti.

Londra'da sokağa çıkanlar, Trump'ın ırkçılığını, iklim değişikliğini inkârını, cinsiyetçiliğini ve İslamofobisini protesto etti. Socialist Worker gazetesine konuşan pek çok kişi aynı zamanda antikapitalist ve antiemperyalist olduğunu söylüyordu.

Trafalgar Meydanı'nda konuşan Labour (İşçi Partisi) lideri Jeremy Corbyn, "Bir araya geldik çünkü savaşın değil barışın olduğu bir dünyada yaşamayı arzuluyoruz. Mültecilerin, kurbanları oldukları savaşlar nedeniyle suçlanmadıkları bir dünyada yaşamak istiyoruz" dedi.

İngiltere'nin diğer şehirlerinde de Trump'a karşı gösteriler düzenlendi. İskoçya'da Glasgow'da 10 bini aşkın gösterici Trump'a karşı sokaktaydı.

Bugün ise Londra'da, geçtiğimiz haftalarda tutuklanan nazi Tommy Robinson'ın serbest bırakılmasını talep eden aşırı sağcılara karşı bir kitlesel eylem daha yapılacak.

Fotoğraflar: Arife Köse/Marksist.org Londra

Trump'ın Londra ziyareti protestolarla başladı

Trump İngiltere'de, Muhafazakârlar bunalımda​



Bültene kayıt ol