Trump İngiltere'de, Muhafazakârlar bunalımda

13.07.2018 - 12:17
Haberi paylaş

Donald Trump'ın İngiltere gezisi, Avrupa'daki başlıca müttefiki May hükümetini tehditle başladı.

Trump, İngiltere'deki Muhafazakâr hükümetin geçen hafta açıkladığı Brexit yol haritasına itiraz ederek, Avrupa Birliği'nden çıkış sürecine dair bu planın, iki müttefik arasındaki serbest ticaret anlaşmasının sonunu getireceğini söyledi.

Halkın büyük tepkisine rağmen Trump'ı davet eden İngiltere Başbakanı Theresa May'ın başlıca hedefi ABD ile serbest ticaret anlaşması yapmaktı. 

Brexit yol haritası, Muhafazakâr hükümetteki AB karşıtı bakanların istifalarının ardından, şimdi de Trump'la müzakerelerin başlıca anlaşmazlık maddesine dönüşmüş gözüküyor.

Muhafazakâr Parti'nin derin bunalımını açığa çıkaran, ABD ile tarihsel müttefiki İngiltere'yi karşı karşıya getiren şey nedir?

2016'da İngiltere'de gerçekleşen Avrupa Birliği'nden ayrılma referandumunda, seçmenlerin yüzde 51,6'sı Brexit, yani çıkmaya 'evet' demişti.

Trump'ın Londra ziyareti protestolarla başladı

İngiltere hükümetinin geçen hafta açıkladığı AB'den çıkış yol haritasında, Brexit sonrası AB ile İngiltere arasında serbest ticaret bölgesinin oluşturulması, malların serbest dolaşımı konusunda ilişkilerin korunması, ancak hizmet ve kişilerin serbest dolaşımına sınırlamalar getirilmesi öngörülüyor.

AB'den tam kopuşu savunan Muhafazakâr bakanlar bu yüzden istifa ederken, May şimdi Trump'la karşı karşıya. Trump, yol haritası bu şekilde uygulandığı takdirde, ABD'nin muhatabının İngiltere değil AB olacağını söylüyor.

Geçen hafta May, Trump'tan övgüyle bahsedip onu savunmuştu. ABD başkanı ise İngiltere ziyaretinin ilk gününde istifa eden Muhafazakâr dışişleri bakanı Boris Johnson için "çok iyi başbakan olur" dedi.

Brexit kampyasında öne çıkan Johson gibiler, göçmen karşıtı ve İslamofobik politikalarıyla öne çıkan, Trump gibi sağcı popülistler.

ABD Başkanı Trump, İngiltere'nin pek çok yerinde protesto edilirken, onu dört gözle bekleyen May ve Muhafazakâr hükümet ise köşeye sıkışmış gözüküyor.

NATO zirvesinin galibi: Silah tüccarları

Bültene kayıt ol