Corbyn'i destekleyen akademisyenler solcu think-tank kuruyor

27.04.2019 - 12:01

İşçi Partisi'nin solcu lideri Jeremy Corbyn'i destekleyen akademisyenler, partinin ekonomik politikalarını belirlemek amacıyla bir think-tank (düşünce kuruluşu) kuruyorlar.

Kuruluşun adı Common Wealth (Ortak Servet) olacak. Commonwealth aynı zamanda, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun parçası olan devletler ile sonradan katılmış devletlerin oluşturduğu "İngiliz Milletler Topluluğu" diye tercüme edilen uluslararası bir koalisyonun adı.

Financial Times'da yer alan habere göre, düşünce kuruluşu, geleceğin sürdürülebilir ekonomisi için "yeni mülkiyet biçimleri" tasarlamayı iş edinecek.

Bu, su, elektrik dağıtımı ve posta gibi hizmetlerin kamulaştırılmasıyla sınırlı kalmayan, halkın daha katılımcı olacağı mülkiyet biçimlerini de gündeme getirecek.

Think-tankin kurucusu Mathew Lawrence, "kapsayıcı mülkiyet fonu" adlı fikrin yaratıcısı. Buna göre, 10 yıl içinde, İngiltere'deki en büyük şirketlerin hisselerinin %10'u işçilerine devredilecek. Her işçi kârdan yıllık 500 pound pay alırken, bunun üstü de devlete devredilecek.

İşçi Partisi'nin gölge başbakanı John McDonnell, geçtiğimiz Eylül ayında yapılan parti kongresinde, Lawrence'ın bu fikrini politika olarak benimseyeceklerini duyurmuştu.

Think-tank ayrıca, ABD'deki Demokrat Parti içinde Alexandria Ocasio-Cortez gibi sol kanat isimlerin desteklediği Yeşil Yeni Anlaşma'nın bir benzerini İngiltere için tasarlamaya çalışacak.

Brexit kaosu büyürken: Sosyalistler ne diyor?

İngiliz zenginlerin Corbyn korkusu

The Economist: “Sosyalizm tekrar moda oldu”​

Jeremy Corbyn'den yangında evsiz kalanlar için çözüm: “Zenginlerin evlerine el konulsun”​



Bültene kayıt ol