Macaristan'ın aşırı sağcı ve popülist lideri Viktor Orban'a karşı mücadele 2019 yılında büyüyerek sürecek.
Ülkede fazla mesai sürelerinin yılık 250 saatten 400'e çıkarılmasına ve patronun fazla mesai ücreti ödemesini üç yıla kadar ertelemesine olanak sağlayan kölelik yasasının geçen ay kabul edilmesinin ardından, muhalefet 2019 yılını “direniş yılı” ilan etti.
Başkent Budapeşte’deki parlamento binası önünde açıklama yapan muhalif siyasetçiler, 2019 yılını Başbakan Viktor Orban’a karşı “direniş yılı” ilan ettiklerini belirterek, “2019’u hem parlamento içinde hem de parlamento dışında direniş yılı yapmak üzere yemin ediyoruz. Ve bunu bütün muhalif partilerin birliği ve işbirliği içerisinde yapacağız” dedi.
“Macaristan’da greve gitmekten başka çare yok”
Eylemde konuşan Macar Sendikalar Birliği Başkanı Laszlo Kordas, Başbakan Viktor Orban'a taleplerinin bulunduğu bir liste vereceklerini ve kendisinden beş gün içinde müzakere kurulu oluşturmasını isteyeceklerini söyledi.
Taleplerinin kabul edilmemesi durumunda ise 19 Ocak'ta ülke genelinde grev ilan edeceklerini belirten Kordas, ülke genelinde yolları ve köprüleri kapatacaklarını ifade etti.
Macaristan'da sendikalaşma oranı tüm iş gücü içinde %10'un altında.
Muhalif gruplar 2018'in son haftalarında da Macaristan'da kitlesel gösteriler düzenlemişlerdi.
Protestolarlala ilgili yayın yasağı var
Macar hükümeti, protestolara önlem olarak devlet televizyonlarına gösterilerle ilgili yayın yasağı getirmişti. Bazı özel kanallarda gösterilen protesto haberleriyse Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros'a ile ilişkilendiriliyor. Başbakan Orban ve Fidesz Partisi milletvekillerine göre tüm bu protestoların arkasında iş adamı Soros var.
Macaristan’ın sağcı hükümetini sallayan militan protestoların ardında ne var?
(Video) Macaristan ‘kölelik yasası’na karşı sokakta