Trump, eski FBI Başkanı’nın söylediği gibi ahlaki açıdan başkan olmaya elverişi mi değil mi bilemiyoruz. ABD’de başkan olmak için büyük tekellerin uşaklığını yapma kararlılığı dışında bir ahlaki ilke aranmasına gerek yok. Fakat Trump, George Bush’un bile neredeyse hayırla yad edilmesine neden olacak kadar tehlikeli, şımarık, maço, dengesiz, istikrarsız ve tehlikeli. Fakat, bu kişisel özelliklere sahip siyasetçinin ABD başkanı olması, gelişmelerin tesadüf etkeniyle açıklanamayacağını da gösteriyor.Trump bir istisna gibi görünebilir ama değil. Trump’ın bir istisna ve geçici bir siyasi karakter olarak düşünülmesi, kapitalizme ve Lenin’in özetlediği tanımla emperyalizme Trump gibi tiplerden azade, olumlu bir özellik atfetmek anlamına gelir.
Kapitalizmin tarihi, tuhaf adamların kanlı kararlar almak üzere iktidara çöreklenmesinin de tarihidir. Kapitalizm, her krizde bu tuhaf adamların iktidara gelmesine kapı aralayan bir ahlaksızlığı örgütlemek zorundadır çünkü.
Trump bir istisnaysa Obama neydi? Çok mu ahlaklıydı? Trump’la bir ve aynı siyasi eğilime sahip değildi belki ama Trump’la aynı sermaye çevrelerinin hizmetçiliğini yapıyordu. Obama’yla Trump arasındaki temel fark, ABD emperyalizminin birkaç yıl öncesine göre kendisini çok daha büyük bir tehdit altında hissetmesi ve bu tehditle başa çıkmak için ne yapacağını tam bilememesi. Trump işte bu dönemin, genel bir otoriter eğilimin belli başlı ülkelerde siyasi iktidara oturduğu dönemin sıradan siyasi temsilcilerinden birisi. Emperyalizmin gerilemesi, çok yönlü yaşadığı krizden çıkamaması, emperyalist hegemonya alanında yaşanan belirsizliğin güç gösterileriyle giderilmeye çalışılması, şimdilik Suriye gibi ülkelerin kanlı gösterilerin hedefi olmaya devam edeceğini gösteriyor.
Lenin, emperyalizmi can çekişen kapitalizm olarak tarif etmişti. Fakat bu can çekişen organizma her inleyişinde binlerce insanın ölümüne, göç etmesine, yok olmasına neden oluyor. Emperyalizmin ölümünü hızlandırmamız lazım. Gezegen, yoksullar, işçiler, kadınlar, çocuklar, ezilen halklar, fakir ülkeler için bu bir mecburiyet.
Odağımızı buradan kaydırdığımızda Esad’dan anti emperyalist çıkartanlarla, Esad’ın ABD füzeleriyle vurulmasından medet umanlarla tartışmak zorunda kalıyoruz. Esad’ı yüzbinlercesini katlettiği Suriye halkları yenecek. Bir diktatörden hesabı halklar yerine emperyalizm sorduğunda sonucun ne olacağını, hiç değilse Saddam’dan kurtulma gerekçesiyle başlatılan Irak işgalinde görmek zorundayız.
Yıldız Önen
(Sosyalist İşçi)