Atilla Dirim

Atilla Dirim son yazıları

Atilla Dirim tüm yazıları

17.04.2017 - 14:21

Herkes biliyor, geminin su aldığını…

Referandumdan çıkan sonuç, pek çok kimsenin aklına Leonard Cohen'in şu dizesini getirdi: "Herkes biliyor, geminin su aldığını…" 

Ancak toplumun yüzde ellisinden azıcık daha fazlası, geminin su aldığını ya bilmiyor, ya görmezden geliyor, ya da daha iyi bir alternatifin olmadığını düşünüyor, başka bir deyişle, diğer seçenekler, onu kaptandan korktuğundan daha fazla korkutuyor.

Ama geminin su aldığı belli!

Genel gidişattan memnun olan yok gibi. Zaten memnun olan olması da çok zor görünüyor. Son açıklanan işsizlik rakamlarına göre,  Türkiye’de işsizlik oranı, 2017’nin ilk ayında yüzde 13’e yükselmiş. Genç nüfusta işsizlik oranı 5,3 puanlık artış ile yüzde 24,5 olmuş. İşsiz sayısı da 3 milyon 985 bin kişi olmuş.

Sadece bu veri bile ekonominin ciddi bir kriz içinde olduğunu ortaya koyuyor. Hem de resmi rakamlara göre genç nüfusun dörtte birinin işsiz olduğu bir ülkede işlerin yolunda olduğunu söylemek söz konusu bile değil.

Yani gemi su alıyor.

Kaptan, geminin su almadığını iddia ediyor ama İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır başta olmak üzere büyük şehirlerin büyük kısmında hayır oyları fazla çıktı. OHAL koşullarına rağmen, devletin bütün imkânlarının cumhurbaşkanı ve hükümet lehine seferber edilmesine rağmen, medyanın neredeyse tümünün iktidarın sesine dönüşmüş olmasına rağmen, en güçlü muhalefet odağı HDP'nin eş genel başkanlarının ve binlerce yöneticisinin hapse atılmış olmasına rağmen, bu sonuç dikkat çekicidir.

Merkezin taşrayı belirlediği gerçeğinden yola çıkarsak, iktidarın bu referandumda ağır bir yara almış olduğunu söylemek mümkün. Şimdi yapılması gereken, su almakta olan gemiye ve kaptana her şeye rağmen güven duyan, ancak işsizlikten, yoksulluktan, çaresizlikten daralan seçmenlere, farklı bir politik alternatif sunmak.

İçinde bulundukları durumun hem ülke içindeki, hem de Suriye'deki savaştan, olağanüstü halden beslendiğini, yeni anayasanın ve başkanlık sisteminin dertlere deva olmak bir yana, dertleri daha da ağırlaştıracağını gerçekçi bir şekilde ortaya koymak.

Bu da önce bu seçmenin güvenini kazanmaktan geçiyor elbette.

Ama işimiz daha kolay, çünkü gemi her geçen gün daha fazla su alıyor.

Atilla Dirim

[email protected]


Bültene kayıt ol