Türkiye, Körfez'deki askeri restleşmeye dahil oldu

25.06.2017 - 11:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört devletin Katar'a verdiği ültimatom ve Türkiye'nin askerlerini çekmesi talebi üzerine konuştu: "Çok çok çirkin bir yaklaşım".

İstanbul'da bayram namazı sırasında geçirdiği kısa süreli rahatsızlıktan basınının karşısına çıkan Erdoğan'a, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in 13 maddelik listesi soruldu.

"Katar ile ilgili Türk askerinin çekilmesi yönünde bir ültimatom var. Siz ne dersiniz?" sorusuna Erdoğan şu yanıtını verdi:

"Bir defa konuyla ilgili şu anda Katar'ın 13 maddeye yönelik tavrını Türkiye olarak biz hem takdir ediyoruz hem benimsiyoruz. Takdir ediyoruz, bir defa bu 13 maddeyle ilgili yaklaşımı biz uluslararası hukuka aykırı buluyoruz. Zira devletler arası hukukta ülkelerin egemenlik haklarına bu denli bir saldırı olamaz.

Ve bir devletin kendi tasarruf alanına girecek kadar bir ileri gidiş söz konusu. Böyle bir şeye kalkıp da onların diliyle bakmak, yaklaşmak bana göre çok çok yanlış. Hele hele Türkiye'nin 2014 itibarıyla savunma iş birliğini yapmış olduğu Katar ile attığı bu adıma müdahil olmak, çok çok çirkin bir yaklaşım."

On gün süre vermişlerdi: Katar reddetti

Militarist tehlike

TSK tarafından yapılan açıklamaya göre, kriz ve izolasyon başlamadan önce Katar'daki Türkiye üssünde 88 asker bulunuyordu. Türkiye-Katar arasındaki askeri işbirliği anlaşmasına bağlı olarak Türkiye askeri sayısı 113'e çıkartıldı.

Ortadoğu'daki tek üssündeki asker sayısını önümüzdeki dönemde 3 bine çıkarmayı hedefleyen Türkiye, Erdoğan'ın açıklamasıyla krizin doğrudan tarafı hâline de geldi.

Dünyadaki 46. büyük silah alıcısı olan Katar ordusunda 12 bine yakın asker bulunuyor.

Altıncı büyük silah alıcısı Türkiye, Katar'ın yanında.

Karşılarında ise en büyük 2. silah alıcısı olan Suudi Arabistan, 235 bin askerden oluşan ordusuyla duruyor. Yanında dünyanın 4. büyük silah alıcısı olan Birleşik Arap Emirlikleri.

Silah satıcıları ise ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya.

Aynı zamanda 10 bin askerin bulunduğu Amerikan üssüne de ev sahipliği yapan bu küçük ve zengin devletin izolasyonu ile bölgesel bir savaşın temelleri de atıldı.

Ablukacılardan Katar'a: “Türkiye'nin üssünü kapat”

Katar: Ablukaya, askere, üsse, tatbikata hayır!

Arap Baharı'ndan Katar krizine

“Katar’a asker gönderilmesine de, Katar’a ambargoya da hayır”

Katar krizi ya da Bush’tan Trump’a ABD’nin terörist ilan etme keyfiliği

Katar krizi, alışık olduğumuz bir cepheleşme değil



Bültene kayıt ol