TSK'ya bağlı askeri birlikler, ortak tatbikat için Katar'a ulaştı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn krallığının Katar'a izolasyonda ısrarı ile kriz derinleşiyor.
Ortadoğu'nun en büyük diplomatik sorununun yaşandığı yerde gerçekleşen Türkiye-Katar askeri tatbikatı, ablukayı kuran devletlere yapılmış bir güç gösterisi.
Kazanan silah tüccarları
Son on yılda dünyada en fazla silah ithal edilen yer olan bölgede, askeri rekabetin başını en büyük silah alıcısı Suudi Arabistan çekiyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de hızla silahlanan diğer bir devlet.
Zengin bir devlet olan Katar, rakipleri karşısındaki askeri zayıflığını, Türkiye ile yaptığı anlaşmalarla kapatma atağında.
Katar ordusunun modernizasyonunu yapan TSK ise Ortadoğu'da ve dünyada en fazla asker sayısına sahip birkaç ordudan biri. Erdoğan yönetimi, bölgedeki tek güvenilir ortağını kaybetmek istemiyor. Trump sonrası diplomatik müzakerenin yerini gerginlik ve askeri rekabetin aldığı dünyada, Türkiye devleti ticari ve siyasi imtiyazlarını korumak için askeri güçlerini kullanıyor.
Katar'da askeri üs açan Türkiye, bölgedeki siyasi gericiliğin kalesi olan Suudi Arabistan'la da iyi ilişkiler kurmak istiyor. BAE'nin ise 15 Temmuz darbe girişimine karıştığı iddiası, hükümete yakın yayın organları tarafından gündeme getirilmişti.
Arap Baharı'ndan Katar krizine
Türkiye, Trump ve ABD'ye meydan mı okuyor?
Katar, Trump tarafından hırpalansa da esas olarak ABD ve müttefikleriyle güçlü bağlara sahip. Topraklarını tıpkı Türkiye gibi ABD ordusu ve koalisyon güçlerine açıyor. Katar'daki ABD üssü, Suriye'ye emperyalist müdahale açısından kritik bir önem taşıyor. Trump abluka emri verse de Katar'ın ABD üssünü kapatmak gibi bir niyeti yok. Yine 15 Temmuz'un ardından darbenin merkezlerinden biri olduğu ortaya çıkan İncirlik askeri üssünün kapatılmaması gibi.
Türkiye bir NATO ordusu olarak yer alıyor. Orada olma nedeni, Katar'ın mali desteği ve ticari anlaşmalar gibi sadece kendi çıkarları değil. Katar'ın en büyük ekonomik ortakları Almanya ve Batı Avrupa ülkeleri. Bunlar aynı zamanda Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırım yapan devletler. Bir NATO ordusu olarak TSK, batı emperyalizminin ekonomik anlaşmalarını korumak için de orada bulunuyor.
“Katar’a asker gönderilmesine de, Katar’a ambargoya da hayır”
Katar'a ablukaya son: Barışçıl çözüm
Özellikle BAE'nin açıklamaları, Katar'a izolasyonunun uzun yıllar süreceği yönünde. Katar yönetimi ise abluka sona ermeden diplomatik müzakerelere başlamayacağını ve El Cezire TV'nin yayın çizgisini değiştirmeyeceğini söylüyor.
Bu durum, Katar krizinin ambargodan askeri çatışmaya dönüşme eğilimlerini güçlendiriyor. Yangın yerine dönmüş Ortadoğu'da böylesi bir askeri çatışma, bölgesel bir savaşa sebep olabilir.
Ortadoğu emekçilerinin çıkarı, Katar krizinin diplomatik yöntemlerle hemen çözülmesi ve bölgede savaş naraları atan Trump ve müttefiklerinin susturulmasıdır.
Savaşın olduğu yerde işçi sınıfının mücadele koşulları da zorlaşır. Ortadoğu'daki çoktan ömrünü doldurmuş rejimleri yenecek siyasal mücadelelerin ortaya çıkması, barışın gelişmesine bağlı.
Erdoğan yönetimi ise askeri kartı oynayarak bölgesel savaş eğilimini güçlendiriyor.
Volkan Akyıldırım