Netanyahu şaşırtmadı: Hamas'ın siyaset belgesini “çöpe attı”

08.05.2017 - 16:41

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, sosyal medyada yayınlanan konuşmasının sonunda Hamas'ın geçen hafta açıkladığı yeni siyaset belgesini buruşturup yanındaki çöp kutusuna attı.

Netanyahu, "Bu nefret dolu belge nerede olmayı hak ediyor? İşte burada" dedi.

Netanyahu dün yayınlanan klipte, Hamas'ın Filistin devletini kurması durumunda İsrail'i yok etmek için uğraşacağını öne sürerek, Hamas'ın yeni siyaset belgesini sembolik olarak “çöpe attı.”

Siyaset belgesi

Filistin'deki Gazze şeridini yöneten Hamas, geçen pazartesi yayınladığı yeni vizyonu ve siyaset belgesinde 1967 sınırlarına göre bir Filistin devletinin kurulmasını ilk kez kabul etmişti.

Belgede tüm Filistinli mültecilerin ve sığınmacıların çıkarıldıkları topraklarına dönme hakkının doğal bir hak olduğu da vurgulandı.

Hamas: Irkçı bir davranış

Hamas ise yeni siyaset belgesini yırtan Netanyahu'nun davranışını ırkçı bir davranış olarak niteledi Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, "Netanyahu'nun Hamas'ın yeni siyaset belgesini yırtması zayıfların eylemidir ve Netanyahu'nun güç ve etkisinin göstergesidir” dedi.

"Uluslararası kamuoyunu Netanyahu'nun bu ırkçı davranışına karşı durmaya davet ediyorum."

“Çatışma Siyonist projeyle”

İki gün önce Hamas’taki liderlik görevini İsmail Haniye'ye devreden Halid Meşal, siyaset belgesini açıklarken “Hamas, çekişmenin dinleri sebebiyle Yahudilerle değil Siyonist projeyle olduğunu vurgular" demişti.

Hamas, önceki sözleşmesinden farklı olarak kendisine getirdiği yeni tanımda "Müslüman Kardeşler Teşkilâtı'nın bir kanadı olduğu" ifadesine yer vermedi.

Meşal "Hamas fikri açıdan İhvan ekolünün bir parçasıdır ancak biz bağımsız bir Filistin örgütüyüz" açıklamasında bulunmuştu.

Hamas'ın yeni siyaset belgesinin ardında ne var?



Bültene kayıt ol