IŞİD nasıl yenilecek?

19.11.2015 - 15:32

Sosyalist İşçi gazetesinden Arife Köse, Paris'te katliam gerçekleştiren Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) nasıl yenilebileceğiyle ilgili tartışmalar üzerine yazdı.

Köse şu ifadeleri kullandı:

"IŞİD’in yükselişini emperyalistlerin bölgeyi kanlı bir satranç tahtasına çevirmesinin, mezhepçiliğin bölge halkları arasındaki dayanışma ve işbirliğini ortadan kaldıracak şekilde ileri sürülmesinin, liberlizmin bölgede vahşice uygulanması sonucu ortaya çıkan talanın ürünü olarak görmek gerekir.

Ve böylesi temelleri olan bir örgütün soyut sekülarizm söylemleri ve sadece bombalarla yok edilemeyeceğini bilmek gerekir. Evet, askeri operasyonlar örgüte bir gerileme sağlayabilir ancak Orta Doğu’da yukarıda anlatılan durum çözülemediği sürece IŞİD’i bu şekilde tamamen yok etmek mümkün olmayacaktır.

Eğer IŞİD’i gerçekten ortadan kaldırmak istiyorsak acilen yapılması gereken şeyler emperyalist devletlerin Orta Doğu’dan elini çekmesi ve Orta Doğu halklarının kendi kaderini tayin etmesine izin vermesidir. IŞİD’in kökten yok olması Orta Doğu halklarının demokrasi ve özgürlük mücadelesiyle olacaktır. Evet, kısa vadede çok kolay görünmüyor ancak Arap ayaklanmalarının hafizaları kitlelerin zihinlerinde duruyor. Dünyayı baştan aşağı askeri ve güvenlik politikalarıyla dizayn etmek ise sadece IŞİD’i daha fazla güçlendirecektir."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.



Bültene kayıt ol