Paris’te yaşanan katliam hepimiz için çok üzücü bir olaydı.
Zaten ilk akla gelen de o olmuştu ancak üzerinden çok zaman geçmeden IŞİD’in saldırıyı üstlenmesi bir kez daha IŞİD’in nasıl yenileceği sorusunu gündemimizin merkezine taşıdı.
IŞİD, eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebiyle başlayan, bölgede çok sayıda ülkeye yayılan ve geniş halk kitlelerinin katılımına sahne olan Arap ayaklanmalarının yenilgisinin bir ürünü. Suriye’de ayaklanmanın mezhepçi yönü ağır basan bir iç savaşa dönüşmesi ve ayrıca dünyanın önde gelen emperyalist güçlerinin kendi etki alanlarını genişletmek üzere bu savaş dahil olmaları IŞİD’in önünü açan temel faktörlerden biri oldu.
Ancak daha öncesi de var.
ABD ve müttefiklerinin 2003 yılında Irak’ı işgalinin ardından bölgeyi mezhep bölünmelerine dayanarak yönetmeye ve dizayn etmeye çalışması, bunun sonucunda Sünniler gibi belirli kesimlerin her türlü siyasal ve toplumsal süreçlerin dışında bırakılması ve ayrıca 2011 ve 2012’deki demokratik gösterilerin Bağdat hükümeti tarafından şiddetle bastırılması IŞİD’in önünü açan temel faktörler oldu.
Herhangi bir sürece katılımın önünün kapatılması, Arap ayaklanmalarının yenilmesiyle değişime dair umutların da ortaya kalkması son derece vahşi ve karşı devrimci bir örgüt olan IŞİD’in kendine kitle tabanı bulmasına neden oldu.
Dolayısıyla IŞİD’in yükselişini emperyalistlerin bölgeyi kanlı bir satranç tahtasına çevirmesinin, mezhepçiliğin bölge halkları arasındaki dayanışma ve işbirliğini ortadan kaldıracak şekilde ileri sürülmesinin, liberlizmin bölgede vahşice uygulanması sonucu ortaya çıkan talanın ürünü olarak görmek gerekir.
Ve böylesi temelleri olan bir örgütün soyut sekülarizm söylemleri ve sadece bombalarla yok edilemeyeceğini bilmek gerekir. Evet, askeri operasyonlar örgüte bir gerileme sağlayabilir ancak Orta Doğu’da yukarıda anlatılan durum çözülemediği sürece IŞİD’i bu şekilde tamamen yok etmek mümkün olmayacaktır.
Eğer IŞİD’i gerçekten ortadan kaldırmak istiyorsak acilen yapılması gereken şeyler emperyalist devletlerin Orta Doğu’dan elini çekmesi ve Orta Doğu halklarının kendi kaderini tayin etmesine izin vermesidir. IŞİD’in kökten yok olması Orta Doğu halklarının demokrasi ve özgürlük mücadelesiyle olacaktır. Evet, kısa vadede çok kolay görünmüyor ancak Arap ayaklanmalarının hafizaları kitlelerin zihinlerinde duruyor. Dünyayı baştan aşağı askeri ve güvenlik politikalarıyla dizayn etmek ise sadece IŞİD’i daha fazla güçlendirecektir.
Arife Köse
(Sosyalist İşçi)