Yunanistan’ın IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Birliği’yle yaptığı kredi anlaşması görüşmeleri yeni bir boyuta sıçradı.
Bir haftadır devam eden görüşmelerde, Yunanistan’ın içinde olduğu borç krizi için yeni bir kredi paketini imzalaması dayatılıyordu. Ancak SYRİZA hükümeti anlaşmayı imzalamayı reddetti. Sayısız genel grev ve kitlesel eylemlerle Troyka’nın dayatmalarına karşı çıkan Yunanistan işçi sınıfının mücadelesinin yarattığı basınç, hükümeti ‘uzlaşmamaya’ zorladı. Yunanistan Başbakanı Çipras, anlaşmanın ‘Yunanistan için aşağılayıcı’ olduğunu ifade ederek halk tarafından oylanması gerektiğini açıkladı ve 5 Temmuz’da referandum çağrısı yaptı.
IMF, Avrupa Merkez Bankası ve AB’den oluşan Troyka, Yunanistan’a verilecek yeni 15.5 milyar avroluk ‘kurtarma paketi’ karşılığında emeklilerin ve kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti yapılmasını, kamu harcamalarının düşürülmesini kısaca Yunanistan işçi sınıfının daha da kemer sıkmasını dayatıyor.
Önceki hükümetlerin imzaladıkları kredi anlaşmaları neticesinde, Yunanistan’ın Troyka’dan aldığı borç karşılığında 30 Haziran tarihine kadar IMF’ye 1.6 milyar avro geri ödeme yapması bekleniyordu. Troyka, Yunanistan’ın bu borcu ödeyebilmesi için yeni bir kredi anlaşması yapmasını teklif ediyor.
Yunanistan işçi sınıfıysa Troyka ile yapılacak herhangi bir anlaşmaya ve karşılığında bedel ödemeye karşı. Bir tarafta Troyka ve Yunanistan egemen sınıfı, diğer tarafta işçi sınıfı olarak net bir şekilde bölünen Yunanistan’daki referandumun akıbeti 2008’den bu yana ekonomik krizin sürdüğü Avrupa’nın kaderi açısından belirleyici olacak.
Referandumda yeni bir kesinti paketinin onaylanmasına ‘hayır’ çağrısı yapan antikapitalistler, bankaların kamulaştırılmasını, borcun iptal edilmesini, AB’den ve avrodan çıkılmasını talep ediyor.