Yunan sosyalistler referandumda “Hayır” diyecek

27.06.2015 - 14:58
Haberi paylaş

DSİP'in Yunanistan'daki kardeş örgütü Sosyalist İşçi Partisi (SEK), Avrupa liderlerinin Syriza'ya dayattığı anlaşmanın oylanacağı referandumda "Hayır" diyeceğini duyurdu.

Syriza'nın verdiği bütün tavizleri geri almasını talep eden SEK, "Borçların silinmesi, Avro ve AB’den çıkış ve bankaların kamulaştırılması için ileri" çağrısı yaptı.

"Anlaşmaya hayır oyu veriyoruz" başlıklı açıklama şöyleydi:

Hükümet referanduma gitme kararı aldı. IMF ve AB şantajcılarına teslimiyete karşı kitlesel tepki, hükümeti anlaşmaya imza vermemeye mecbur etti.

Bu gelişme, eski ve yeni memorandumlara karşı mücadele eden hepimiz için bir ileri adımdır. Pire limanının satılmasına karşı greve giden liman işçileri, sağlık sisteminin çökertilmesine karşı greve giden sağlık emekçileri, anlaşmaya karşı Sintagma meydanına çıkan binler... Şantaja boyun eğmeyen, teslimiyete hayır diyen gerçek güçler bunlardır.

Şimdi Troyka ve memorandumlara sadık kalmaya devam eden Samarasları, Potami partisini ve benzerlerini ezmek için devam etmeliyiz. Pazar günü anlaşmaya kitlesel bir biçimde hayır oyu veriyoruz. Ancak bununla da yetinmiyoruz.

Sol hükümetten seçilebilmek için işçi sınıfı hareketine verdiği tüm vaatleri yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz:

Eski ve yeni memorandumların ilgası, işsizlere iş, ücret ve emeklilik maaşlarında artış, okullar, hastaneler, belediyeler ve sigorta sandıkları için bütçe.

Bütün bunlar için kaynak yaratılabilir

• Şimdi ve hemen ve istisnasız bir biçimde borcun silinmesiyle

• Bankaların kamulaştırılmasıyla

• Avro ve AB’den çıkarak, kontrolü işçilerin almasını sağlayarak.

Bu mücadelede bütün Avrupa’daki işçi sınıfının dayanışması bizimledir. Bütün büyük Avrupa kentlerinde gerçekleşen AB ve IMF karşıtı gösterilerde bunu gördük.

Şimdi gerekli olan devrimci solun büyütülmesidir. Anlaşmanın reddi için, ama aynı zamanda iflas etmiş kapitalizmin yüklerinden bağımsız yeni bir toplumun inşası yolunun açılması için.

• Hayır oyu veriyor, gelecek mücadeleler için örgütleniyoruz.

• Büyük Temmuz 1965 mücadelelerin 50. yılında,  geçmiş direnişleri unutmuyor, şantaj ve uzlaşmalara karşı mücadelemizi büyütüyoruz.

(Açıklamayı Yunancadan Foti Benlisoy çevirdi)

Yunanistan emekçileri Avrupa’nın geleceğini oyluyor​

Bültene kayıt ol