Anayasa değişikliği önerisine hayır!

16.12.2022 - 10:48

AKP ve MHP blokunun “aileyi” ve başörtüsü takan kadınları” korumak için gündeme getiriyormuş gibi yaptığı ama esas olarak LGBTİ+’ara yönelik bir kinin ifadesi olan anayasa değişikliği önerisi 336 milletvekilinin imzasıyla sunuldu. 

Anayasa değişiklik önerisi başörtüsü takan kadınların özgürlüğünü sorun ediyormuş gibi görünerek, aslen, seçim öncesi muhalefeti, özellikle 6’lı Masa’yı sarsmak amacı güdüyor. Çünkü teklifin kendisinde bir başörtüsü sorunu olmadığı söyleniyor.

6’lı Masa içindeki partiler seçimlerden önce sanki başörtüsü özgürlüğünü savunmuyormuş gibi bir pozisyona sokulacak.

İkincisi ise Anayasa’nın 41’inci maddesindeki “Aile birliği” konusu yeniden tanımlanıyor. “evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” hükmü getirilmek isteniyor. Bu doğrudan LGBTİ+’lara yönelik bir nefret duygusunun ürünü. Sanki Türkiye’de eşcinsel evlilik imkân dahilindeymiş gibi bir imada bulunarak ve bunun asli tehlike olduğunu iddia ederek iktidar cephesi aynı anda iki adımı atıyor: Öncelikle LGBTİ+’lara yönelik nefreti körüklüyor. Aynı zamanda muhalefeti bu konuda da bölmeye çalışıyor.

Bu anayasa değişikliği önerisi, çok açıkça seçimden önce iktidar tarafından kullanılmak istenen ve başörtüsü özgürlüğü için LGBTİ+’ları düşmanlaştıran bir mantığın ürünü.

Muhalefet bu değişikliğe doğrudan karşı çıkmalıdır.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol