14 şeker fabrikası özelleştiriliyor, işçiler direnişte

24.02.2018 - 08:09

14 şeker fabrikasının özelleştirme ilanının ardından işçiler mücadeleye başladı.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (Türkşeker) bağlı 14 fabrikanın satışı için ihalenin başladığı 21 Şubat günü Resmi Gazete’de ilan edilmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum , Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat’taki fabrikaların özelleştirileceği belirtilmişti.

Şeker fabrikalarındaki işçiler ise bunun ardından direnişe geçti.

Yozgat'ta AKP işçilerin basıncı altında

Yozgat Şeker İş Sendikası Sorgun Şubesi üyeleri ve şeker fabrikası çalışanları, özelleştirme kararına tepkilerini AKP İlçe Başkanlığı’nın önünde toplanarak gösterdi.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, özelleştirmeden vazgeçilmesi adına elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. Şimşek, işçilerin verdiği bu mücadelenin aş ve iş kavgası olduğuna dikkati çekerek, “Elinizdeki ekmeği kaybetmemek için bir mücadele veriyorsunuz. Bu mücadelede biz de sonuna kadar sizlerin yanında olacağız. Olayı birlikte takip edeceğiz. Bu fabrikanın kapanmaması ve sizlerin işsiz kalmaması için çalınmadık kapı bırakmayacağız. Gerekirse heyetler kurup görüşülmesi gereken kişilerle görüşeceğiz. Kısacası, bu mücadelede hep birlikte hareket edeceğiz. Bundan kuşkunuz olmasın” dedi.

AKP Sorgun İlçe Başkanı İbrahim Dıvrak da işçilere hitaben yaptığı konuşmada, teşkilat olarak şeker fabrikasının kapanmasına karşı olduklarını, bu konuda düşünce ve isteklerini Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a ilettiklerini söyledi.

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu'daki şeker fabrikası önünde de CHP tarafından özelleştirmeye karşı eylem düzenlendi.

Türk-İş karşı

Özelleştirme kararı sendikaların da tepkisini çekti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Şeker sanayiinin ülke ekonomisine, tarımsal üretime, istihdama ve sosyal hayata katkısı dikkate alınarak Türkşeker fabrikaları özelleştirme kapsamından çıkarılmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

850 bin imza toplandı, hedef 5 milyon

Öte yandan Şeker-İş sendikası, 14 fabrikada özelleştirmeye karşı imza kampanyası başlattı.

Şeker-İş Sendikası yetkilileri, pancarın ekildiği 64 ilde çiftçi, besici, nakliyeci birlikleri başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katılımıyla “Şeker fabrikaları satılmasın” imza kampanyasına katılımın artışına dikkat çekti.

İmza kampanyasına katılım 850 bini geçti. Hedef, bir milyondan 5 milyona yükseldi.



Bültene kayıt ol