Kolombiya'da barış süreci: Eski FARC gerillaları bugün parlamentoda

22.07.2018 - 13:42

Kolombiya'da hükümetle barış anlaşması imzaladıktan sonra silah bırakan eski gerilla örgütü FARC, parlamentodaki yerini aldı.

Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıl boyu silahlı mücadele verdikten sonra hükümetle barış anlaşması imzalayarak BM gözetiminde silah bırakan gerilla örgütü FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ilk kez parlamentoya girdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, yeni parlamentonun açılışında eski gerillaların şimdi anayasaya bağlı olmalarından mutluluk duyduğunu söyledi. Santos, gelecek ay görevini devredeceği yeni cumhurbaşkanı Ivan Duque’ye barışı savunması çağrısında bulundu, “Bugün tarihimizde bir dönüm noktasına tanık oluyoruz” dedi.

FARC’ın kongrenin üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde beşer üyesi bulunuyor.

Daha önce adı Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri olan FARC, adını “Devrimci Alternatif Ortak Güç” olarak değiştirmişti. FARC’ın kısaltması aynı kaldı. FARC lideri Ivan Marquez, Kongre’ye seçilmesine rağmen örgütün eski liderlerinden Jesus Santrich’in hâlâ gözaltında tutulmasına tepki olarak açılış oturumuna katılmadı.

Gözlemciler Kongre’nin birçok üyesinin FARC’ın meclisteki varlığından rahatsız olmasına rağmen, yeni cumhurbaşkanının 2016’da imzalanan barış anlaşmasında çok önemli değişiklikler yapamayacağını söylüyor. Kongre anlaşmayı onaylamış ve Santos, Nobel Barış Ödülü kazanmıştı. Santos anlaşmayı mermiden yapılmış bir kalemle imzalamıştı.

(BBC Türkçe)



Bültene kayıt ol