Almanya’da bombalı saldırılar düzenleyen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü hakkındaki davada örgütün lideri Beate Zschäpe ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, diğer sanıklar hakkında beklenenden az ceza geldi. Karara karşı gösteriler düzenleniyor.
Almanya’daki faşist NSU örgütü hakkındaki karar duruşması kamuoyunda tepkiye yol açtı. 2000-2007 arası 10 göçmeni öldüren örgütle ilgili duruşmada baş sanık Beate Zschäpe ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, ancak örgütün diğer üyelerine başsavcının talep ettiğinden daha düşük cezalar geldi.
Beklenenden düşük cezaların verilmesi mahkeme salonunda bulunan Naziler tarafından tezahüratlarla karşılanırken NSU’nun bombalı saldırılarında hayatlarını kaybedenlerin yakınları ve müdahil avukatlar karara tepki gösterdi.
Ömür boyu yatmayabilir
Beate Zschäpe, “10 cinayet terörist bir örgüte üye olmak ve kundaklama” suçlamalarıyla müebbet hapis cezası almasına rağmen 15 yıl içinde dışarı çıkması mümkün. Almanya’da müebbet hapis cezası 15 yıl sonra tecil edilebiliyor. Başsavcının mütaalasında Zschäpe’nin ömür boyu hapiste kalması için hapis cezasının ardından şartlı salıverilmesinin reddedilmesini ve ihtiyati tevkif uygulanmasını istemişti. Ancak Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi Basın Sözcüsü Florian Gliwitzkj, ihtiyati tedbire gerek görülmediğini söyledi. Ayrıca Zschäpe’nin avukatı kararı temyize götüreceklerini söyledi.
Davanın diğer sanıklarından Nasyonal Demokrat Parti eski yöneticisi Ralf Wohlleben örgüte silah temin etmekten 10 yıl ceza alırken sanıklar Holger G. ve Carsten S. üçer yıl hapis cezası aldı. Andre Eminger isimli bir sanık ise tahliye edildi. Eminger’in tahliyesi duruşmayı izleyen aşırı sağcılar tarafından alkışlarla karşılandı.
Mağdurlardan tepki
2004 yılında Köln'de, Keup Caddesi'ndeki bombalı saldırıdan sağ kurtulan Arif Sağ, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada kararın açıklanmasıyla birlikte mahkeme salonundan ayrıldığını söyledi. Sağ, "Ben Almanya'nın hukuk ve adaletine inancımı kaybettim. Zschäpe için müebbet deniyor, bu ülkede ömür boyu, yani hayatının sonuna kadar hapis yok ki. 10-15 yıl yatıp çıkacak. Ama asıl suçlular, arka planda olanlar, koltuklarında büyük bir keyifle bizleri izliyor” diye konuştu.
Sokaklarda gösteriler: “Tamamen aydınlatılsın”
Kararın açıklanmasını ardından Münih, Berlin, Frankfurt, Kiel, Bremen, Rostock ve Hamburg’da gösteriler yapıldı. Solcular tarafından yapılan eylemlerde “Daha bitmedi”, “NSU 3 kişi değildi” gibi sloganlar atılırken en kalabalık eylem Münih’te 3 bin kişiyle gerçekleşti.