NATO zirvesinin galibi: Silah tüccarları

12.07.2018 - 11:07

Brüksel'de toplanan NATO zirvesinde emperyalist devletler birbirine girdi.

II. Dünya Savaşı sonrası ABD ile müttefikleri tarafından Doğu Bloku'na karşı kurulan savaş örgütü Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü'nde (NATO), soğuk rüzgarlar esiyor.

Çatlaklar ve bölünme 

Batı emperyalizmi ve müttefiklerinin çıkarlarını dünyanın geri kalanına dayatan zirvelerin bu hafta gerçekleşen sonuncusu, ABD ile AB arasındaki rekabet ve gerilimle başladı.

Zirve öncesi Trump'ın "Almanya enerji için Rusya'ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya, Rusya'nın bir esiri" sözlerine art arda yanıtlar geldi. Alman yöneticiler, ulusal enerji politikalarının NATO'nun gündemi olamayacağını söyledi.

Almanya ile kavgalı iki lider, Trump ve Erdoğan, NATO zirvesinde birlikte boy gösterdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Trump ve Erdoğan ile sohbet ederken görüntülendi. 

Dünyanın en büyük askeri gücünü ve ekonomisini yöneten Trump, Avrupa'nın en büyük ekonomisini NATO'nun tarihi düşmanı Rusya ile vurduktan sonra Angela Merkel ile özel bir toplantı yaptı. ABD başkanı bu kez "Harika bir toplantı yapıyoruz. Askeri harcamaları değerlendirip ticaret hakkında konuşuyoruz" ifadesini kullandı.

Yeni silahlanma dalgası

Trump'ın istekleri ise zirvenin ikinci gününde ortaya çıktı. ABD, NATO'daki müttefiklerinden savunma harcamalarını milli gelirin yüzde 4'üne çıkarmasını istiyor. 

Daha önce attığı "NATO üyeleri DAHA FAZLA ödeme yapmalı. ABD DAHA AZ. Çok adaletsiz!" şeklindeki tweetle ABD politikasını özetlemişti.

Trump, zaten tepeden tırnağa silahlı NATO üyesi devletlere daha fazla askeri harcama yaptırarak, dünyadaki silahlanma yarışına yeni bir ivme kazandırabilir.

ABD'nin savunma harcamaları milli gelirinin yüzde 3,5'una denk geliyor. İngiltere yüzde 2,2, Fransa yüzde 1,8, Almanya ve Kanada yüzde 1,2, Türkiye ise yüzde 1,7'lik askeri harcama yapan NATO üyeleri. 

Trump, müttefiklerine daha fazla silah satmak isterken, NATO zirvesinin kazananı yine silah tüccarları oldu.

Ticaret savaşı

Trump liderliğindeki ABD'nin tarihsel ortağı AB ile arasındaki rekabet ve gerilimin odağındaysa ticaret savaşı yer alıyor.

ABD'nin getirdiği ek gümrük vergileri, kendi içindeki krizin yayılmasını önlemeye çalışan Avrupa Birliği'ni de vuruyor. AB ve Kanada, başta demir-çelik olmak üzere getirilen ek gümrük vergilerinden muaf tutulmak istiyor. Trump yönetimi ise buna yanaşmıyor.

Rejime karşı destek

Emperyalist devletler arasındaki kavgaya sahne olan NATO zirvesinin sonuç bildirgesinde, "Türkiye'ye yönelik Suriye'den kaynaklanan balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz" denildi. "Güneyden kaynaklanan ve giderek artan güvenlik tehditlerine yanıt vermek için Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirleri esasen tüm ittifakın güvenliğine katkıda bulunmaktadır ve bu tedbirler bütünüyle uygulanacaktır" diyen NATO, İdlib, Afrin ve Menbiç'te asker bulunduran Türkiye'ye destek verdi.



Bültene kayıt ol