Avusturya'da işçi sınıfı sokağa indi

04.07.2018 - 14:42

Avusturya’da içinde faşistlerin de yer aldığı sağcı koalisyonun çalışma saatlerini esnetme girişimi üzerine işçiler sokaklara döküldü.

Avusturya’da sağcı iktidarın günlük çalışma saatlerini 8 saatten 10 saate kadar esnetmeye izin veren yasa tasarısına karşı 30 Haziran Cumartesi günü Avusturya İşçi Sendikaları Federasyonu ÖGB önderliğinde işçiler sokaklara indi. 100 bin işçi bu tasarıyı yasalaştırmayacaklarını ilan etti.

İktidarda, sağcı Halk Partisi ile içerisinde faşist unsurların da yer aldığı ırkçı Özgürlük Partisi bulunuyor. Patronlar yararına hazırlanan taslak çalışma saatlerini esnetmenin yanısıra, kira yardımı kesintisi ve okullarda göçmen çocuklarına yönelik ayrımcı uygulamaları da içeriyor.

Yasanın çalışma saatlerini esneten bölümü 8 saat sonrası 2 saat daha “gönüllü” çalışmaya imkân sağlıyor. Bu ücretsiz çalışma elbette işçiler açısından gönüllü değil işini kaybetme tehdidi altında bir zorunluluk olacak.

ÖGB, taslağın hızlıca hazırlanıp 5 Temmuz’da mecliste oylanması planına karşı iki hafta gibi kısa bir sürede çok önemli bir mobilizasyon gerçekleştirdi. Birçok ilde sendika toplantıları yapıldığı gibi özellikle büyük fabrikalarda işyeri toplantıları örgütlendi. Meydanda bir araya gelen 100 bin işçi hükümete geri adım attırmayı başardı. Hükümet yasanın tekrardan gözden geçirileceğini söylese de kararı geri çekmeyerek uygulamakta ısrar edeceğini göstermiş oldu.

Avusturya’da ırkçılık ve göçmen düşmanlığı etrafında yoğunlaşan siyaset yakın zamanda çok daha keskin bir sınıf mücadelesine doğru yön değiştirebilir. 



Bültene kayıt ol