ABD, AB ve Çin arasında ticaret savaşları

16.06.2018 - 09:12

ABD Başkanı Trump, Çin'den itahl edilecek teknolojik ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanmasını onayladı. Çin, ABD'nin gümrük hamlesine misilleme yapacağını duyurdu. AB, ABD'nin ek gümrük vergilerine karşı misilleme önlemlerini devreye sokuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere 50 milyar dolarlık gümrük vergisi uygulanmasını öngören kararı resmen onayladı. Trump'ın, "Çin'in ABD'de fikri mülkiyet hakları hırsızlığı yaptığına dair iddiaların incelenmesi sonucu" getirildiğini belirttiği yüzde 25 oranındaki gümrük tarifesinin özellikle stratejik açıdan önem taşıyan teknolojik ürünler için geçerli olacağı duyuruldu.    

Trump'ın bu hamlesine Çin'in yanıtı ise gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Trump'ın kararına misilleme olarak Çin'in de Amerikan ürünlerine "benzer boyut ve yoğunlukta” bir tarifeyi uygulamaya koyacağı duyuruldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang da yaptığı açıklamada "ABD tek taraflı, korumacı ve Çin'in çıkarlarını zedeleyici önlemler almaya kalkarsa derhal harekete geçeceğiz ve kendi adil ve meşru haklarımızı korumak için kararlı bir biçimde gereken adımları atacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Trump, Pekin'in ABD'nin attığı bu adıma misilleme yapması halinde daha fazla ek tarifeyi devreye sokacağını söylemişti. ABD Başkanı, "Çin Amerikan mallarına, servis ya da tarım ürünlerine yeni tarifler getirirse, tarifesiz bariyerleri kaldırır ya da Amerikan ihracatçılarına ya da Çin'de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerine karşı cezalandırıcı nitelikte eylemler uygulamaya koymaya kalkarsa ABD ek tarifeler uygulayacaktır” şeklinde konuşmuştu.

Söz konusu kararıyla ilgili Fox News'e konuşan Trump, 6 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak olan tarifenin "Amerikan fikri mülkiyet haklarını koruyacağını” söyledi. "Silikon Vadisi'nde harika bir beyin gücümüz var ve Çin ile diğerleri bu sırları çalıyorlar” diyen ABD Başkanı, bu sırların ülkenin en kıymetli varlıklarından olduğuna ve onları koruyacaklarına işaret etti.

Bu girişimin bir ticaret savaşını başlattığı iddiasını da geri çeviren Trump, "Ticaret savaşı onlar tarafından yıllar önce başlatılmıştı ve ABD kaybetmişti” diye konuştu.

AB'den hamle

Avrupa Birliği, ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük tarifesi uygulayan ABD'den ithal edilen mallara 2 milyar 800 milyon euroluk ek gümrük vergisi koydu.

AB misilleme olarak ABD'den ithal edilen yer fıstığı ezmesi, blucin, viski, motosiklet ve diğer ürünlere ek gümrük vergisi uygulanmasını kararlaştırdı. AB Komisyonunun hazırladığı ithal ürün listesi 28 üye ülke tarafından onaylandı. Yeni gümrük tarifesinin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Komisyon ABD mallarına ek cezai gümrük vergisi uygulanmasını öngören ikinci bir liste daha hazırlıyor. 2021 yılında yürürlüğe girmesi planlanan ek gümrük tarifesinin hacmi 6 milyar 400 milyon doları buluyor.

Tepkiler

Küresel ticari anlaşmazlık Mart ayında Başkan Donald Trump'ın ABD'ye ihraç edilen çelik ve alüminyumdan yüksek oranda gümrük vergisi alınmasını kararlaştırmasıyla patlak vermişti. Dünya Ticaret Örgütü Başkan Yardımcısı Karl Brauner "ABD tarafından kararlaştırılan ek gümrük vergisinin Dünya Ticaret Anlaşması'nda karşılığının bulunmadığını" söyledi. Brauner, ABD'nin otomobil ithalat vergisini arttırmasının da anlaşmalara aykırı olacağını ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de ticari engellemelerin küresel ekonomik büyümeyi sekteye uğratacağı uyarısında bulundu. Draghi henüz o noktaya gelinmediğini ve ticari görüşmelerin uluslararası kuruluşlarda ve kurallar dahilinde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da gümrük vergilerinin ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisinin hafife alınamayacağını söyledi. Lagarde ABD'nin aldığı önlemler kadar Kanada ve Almanya gibi ülkelerin misillemede bulunmasının da ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.

(Deutsche Welle Türkçe)



Bültene kayıt ol