G7'de derin anlaşmazlıklar

10.06.2018 - 13:27

Kanada'da toplanan G7 zirvesi derin anlaşmazlıklara sahne olurken, ABD ortak bildiriye imza atmadı.

Dünyanın en büyük yedi kapitalist devletinin örgütlenmesi olan G7, Trump yönetiminin ek gümrük vergilerine karşı 6 devletin tepkileri üzerine toplandı.

Avrupa Birliği, ticari misilleme ile yanıt vererek bazı ABD ürünlerine ek vergi getirmişti.

Soğuk bir havada geçtiği söylenen G7 zirvesinden en memnun olan kişi, kaosu seven ABD başkanı Trump'tı.

Hiçbir konuda fikir birliği sağlanamayan zirveyi "olağanüstü derecede verimli" olarak niteleyen Trump,  zirveden ayrılırken "Gümrük vergileri, bariyerler ve sübvansiyonlar olmamalı. Gümrük vergileri de dedim" diye konuştu. Fakat bu görüşünü zirvede dile getirmediği belirtiliyor. 

Trump, "ABD on yıllardır kullanılıyor. Herkesin soyduğu bir kumbara gibi" diyerek korumacı gümrük politikalarına devam edecekleri mesajını verdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da yaptığı açıklamada, "Zirveye katılan bütün ülkelerin uzlaştığı bildirgenin arkasındayız" dedi.

Gelişmiş altı devlet ABD'ye karşı birleşti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise "İşbirliği ruhu kazandı" diye konuştu. Buna karşılık Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisi, gergin geçen G-7 zirvesinin ardından ABD Başkanı Trump'a yönelik sert bir açıklama yaparak, "Uluslararası işbirliği öfke krizleri ve düşünülmemiş açıklamalarla dikte edilemez" dedi.

Öte yandan Rusya'nın yeniden G7'ye alınmasını isteyen Trump'ın bu teklifi Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya tarafından reddedildi. 

Dört kritik konuda bölünme 

G7 zirvesi, müttefik emperyalist devletler gerilimin sadece ticaretle ilgili olmadığını da ortaya koydu.

Trump yönetiminin başlattığı ticaret savaşının yanı sıra, iklim değişikliği, İran'a yaptırımlar ve Filistin sorunu hakkında derin anlaşmazlıkların damgasını vurduğu zirveden ortak bir ses ve yönelim çıkmadı.



Bültene kayıt ol