Yunanistan: Yüzlerce kişi Marksizm 2018'de buluştu

24.05.2018 - 14:40

Yunanistan’daki Sosyalist İşçi Partisi (SEK)’nin örgütlediği Marksizm Festivali, 30. yılında 17-20 Mayıs tarihlerinde Atina’da gerçekleşti. Tıpkı İstanbul’da gerçekleşen Marksizm etkinlikleri gibi ana teması Marx’ın 200. doğum yılı ve 1968’in 50. yılıydı.

4 gün boyunca yüzlerce aktivistin katıldığı festivalde çok geniş başlıklarda toplantılar yapıldı. 1848 devrimleri, Marx- Hegel ve diyalektik, Marx ve Darwin, Paris Komünü, Troçki, Rosa Luxemburg, Gramsci, kapitalizm ve yabancılaşma, Lenin ve devrimci parti, Rus devrimi ve sanat, 1918 Almanya devrimi, devlet ve devrim, yazılışının 170. yılı vesilesiyle Komünist Manifesto, Vietnam Savaşı ve savaş karşıtı hareket, "Hitler nasıl durdurulabilirdi?" gibi başlıklar gerçekleşen tarihsel-teorik toplantıların sadece birkaçı. Ayrıca Yunanistan devrimci marksistlerinin günümüzdeki partisi SEK’in politik köklerinin geldiği SEKE’nin 100. yılı vesilesiyle de toplantılar düzenlendi.

Marksizm Festivali sadece teorik, tarihsel toplantıların yapıldığı bir platform değildi. Güncel birçok politik mesele, geçmiş deneyimlerle birlikte tartışıldı. Mililyetçilik, yurtseverlik ve işçi sınıfı, kadınların mücadelesi, Ortadoğu’da çözüm, LGBTİ mücadelesi, reformizm ve Syriza, Altın Şafak davası güncel başlıklardan bazılarıydı. Almanya, Türkiye, Makedonya, Fransa ve Kıbrıs’tan da konuşmacıların yer aldığı güncel politik tartışmaların hepsinde tüm dünyada yükselen sağ siyasete ve savaş ikliminin kışkırtılmasına, yükselen ırkçılığa karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı. Uluslararası deneyimlerin paylaşıldığı toplantılarda ortak mücadele zeminleri için birçok fikir tartışıldı. Savaşı, militarizmi, sağcılığı ve ırkçılığı durdurmak için işçi sınıfının küresel çapta birliğinin sağlanması, devrimciler olarak her yerde bunun için mücadele etmemiz gerektiği dört gün boyunca en çok vurgulanan şey oldu. Ayrıca Yunanistan’da krizin faturasını emekçilere ödetmek üzere imzalanan kesinti programlarına karşı, emeklilik, sağlık, eğitim ve bir dizi hakkı savunmak için işyerlerinde verilen sayısız mücadele deneyimi paylaşıldı.  

Marksizm 2018'de DSİP GYK üyesi Meltem Oral da konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantıların ardından 1968 temalı film gösterimi ve konserlerle devam eden etkinlikte, 6 aydır iddianamesiz ve mahkemesiz cezaevinde tutulan DSİP üyesi Emin Şakir için dayanışma eylemi yapıldı. Ege’nin diğer yakasından yoldaşları Emin Şakir’in serbest bırakılmasını talep etti.

(Video) Yunanistan: Sosyalist İşçi Partisi #EminŞakireÖzgürlük diyor

 



Bültene kayıt ol