Ermenistan'da isyan büyüyor: İş bırakma ve yolları kapama eylemleri

02.05.2018 - 10:39

Ermenistan'da eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın başbakan olma girişimiyle başlayan kriz derinleşiyor. Muhalefetin başbakan adayının Sarkisyan'ın partisi tarafından engellenmesi sonrası, bugün Erivan'da geniş çaplı gösteriler var.

Ermenistan’da eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başbakanlık koltuğuna oturma girişimiyle başlayan gerilim dinmiyor. Sarkisyan’ın protestolar karşısında istifa etmesi sonrasında parlamentodaki başbakanlık seçimine tek aday olarak katılan, ancak Sarkisyan’ın partisinin güvenoyu vermemesi nedeniyle seçilemeyen muhalif politikacı Nikol Paşinyan’ın çağrısıyla eylemler bugün tırmandı.

Hapse girmiş eski bir gazeteci olan Paşinyan’ı genel greve gitme ve şiddetli protesto gösterileri düzenleme çağrısı üzerine, bugün ülkenin başkenti Erivan’da eylemciler bazı yolları kapattı. Erivan’a ve havalimanına çıkan bazı yolların kapalı olduğu, bazı kavşaklarda trafiğin eylemciler nedeniyle durduğu belirtiliyor.

İş bırakma eylemleri çok yaygın, parlamento işe gitmeyenlere ceza verecek yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmak için çalışıyor.

Paşinyan ise Reuters’a yaptığı açıklamada, sivil itaatsizlik eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Muhalif lider, “Benim tek gücüm, halkım. Vazgeçmeyeceğiz. Grevimize ve sivil itaatsizliğimize devam edeceğiz” dedi.

Sarkisyan’ın cumhurbaşkanlığına görev süresi dolunca başbakan olma girişimi ülkeyi karıştırmış, binlerce kişi geçen ay sokaklara dökülmüştü.

Parlamentonun başbakanlık için ikinci bir oylama düzenleyip yine bir seçim yapamaması hâlinde, erken seçim düzenlenmesi gerekiyor. Paşinyan ise böyle bir durumda seçimleri boykot etme tehdidinde bulundu. 



Bültene kayıt ol