Trump-Macron görüşmesi: İran’a dönük yaptırımlar söz konusu

25.04.2018 - 14:43

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede İran ile yeni bir nükleer anlaşma için çalışılması konusunda anlaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Beyaz Saray’da ağırladı. İran ve Suriye üzerine görüşen ikili görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısında Trump, ABD’nin 2015 yılında İran ile yaptığı anlaşmayı sert bir dille eleştirirken kaygılarının giderilmemesi hâlinde 12 Mayıs’ta anlaşmadan tamamen çekileceklerini açıkladı. ABD’nin anlaşmadan çekilmesi hâlinde İran’a dönük ekonomik yaptırımlar yeniden başlayacak.

Macron: “Yeni bir anlaşmaya ihtiyaç var”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise eski anlaşmanın İran’ın nükleer programı üzerinde bir nebze kontrole izin verdiği için takdir edilmesi gerektiğini söylerken, yine de yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yeni anlaşmanın İran’ın bölgedeki etkinliğinin ve balistik füze programının kısıtlanmasına dönük olması gerektiğini vurgulayan Macron, Başkan Trump ile görüşmelerimizin yeni bir anlaşmanın önünün açılmasını mümkün kıldığını düşünüyorum...Bölgesel güçlerin yanı sıra elbette Rusya ve Türkiye'nin de bu sürece dahil olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.



Bültene kayıt ol