ABD, Cenevre sürecini öne sürdü; Rusya gemilerini çekti

12.04.2018 - 17:54

ABD, Suriye’de Rusya ile yaşadığı gerilim üzerine bir açıklama yaparak sorunun 2016’da yürütülen Cenevre sürecine uygun olarak çözüleceğini söyledi. Rusya ise olası bir saldırı tehdidine karşı Suriye’deki gemilerini geri çekti.

ABD Savunma Bakanı James Mattis bir açıklama yaparak Suriye’deki iç savaşı Cenevre sürecine bağlı kalarak çözmekte kararlı olduklarını söyledi. Suriye’de kontrolden çıkacak bir gerginlikten kaçındıklarını belirten Mattis, ABD’nin Suriye’ye dönük bir saldırı düzenlemek konusunda henüz bir karar almadığını vurguladı.

Mattis, Suriye’de bir kimyasal saldırı olduğuna inandığını vurgularken, 2013’te kimyasal silah programını iptal etmeyi kabul eden Suriye’nin hâlen kimyasal silahlarının bir kısmını tutmasında Rusya’nın işbirliği olduğunu söyledi.

Rusya gemilerini çekti

ABD, Fransa ve İngiltere’nin askeri saldırı ihtimaline karşı önlem alan Rusya ise Suriye’deki gemilerini geri çekti. Rusya parlamentosunun alt kanadının savunma komitesinin başkanı Vladimir Şamanov, Rus gemilerinin Tartus limanındaki üslerini terk ettiğini açıkladı.

Zaharova, Suriye’ye saldırı tehditlerinin Birleşmiş Milletler tüzüğünün ihlali anlamına geldiğini söyleyerek, “Washington’dan militarist açıklamalar gelmeye devam ediyor. Suçlamalar sadece Şam yönetimine değil, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimini koruduğu ve doğal olarak sorumluluğu paylaştığı savunulan Rusya’ya da yöneltiliyor” şeklinde konuştu.



Bültene kayıt ol