Hindistan’da “Dokunulmaz” isyanı

03.04.2018 - 11:00

Hindistan’da “Dokunulmazlar” olarak da anılan Dalit kastının üyeleri bir yüksek mahkeme kararına karşı sokaklara döküldü. Kast sisteminde en alttaki kastı oluşturan Dalitlerden 9 gösterici polis saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Hindistan’da yüksek mahkemenin, alt kastları suçlara karşı koruyan 1989 tarihli "Belirlenmiş Kast ve Belirlenmiş Kavim Yasası"nın geçmişte suiistimal edildiği kararını alması ardından, en çok ayrımcılığa maruz kalan kast olan Dalitler onbinlerce kişiyle sokaklara döküldü. “Dokunulmazlar” olarak da anılan Dalitler, Hindistan'ın Uttar Pradeş, Pencap, Madhya Pradeş, Racastan, Uttarakhand, Bihar, Carkhand ve Odişa kentlerinde sokaklara çıktı. Hükümet tarafından isyanın başlaması için 800 polis görevlendirildi. Şu ana kadar çatışmalarda 9 kişi hayatını kaybetti.

Gösteriler üzerine açıklama yapan Federal Hükümet, (alt kastlara yönelik zulmün engellenmesiyle ilgili) "Belirlenmiş Kast ve Belirlenmiş Kavim Yasası"nın geçmişte "suistimal edildiği" hükmünü veren Yüksek Mahkemenin bu kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Alt Kastlar Derneğinin Genel Sekreteri KP Choudhary, yasanın, bu kasta yönelik herhangi bir ayrımcılığı cezalandırılabilir suç kategorisine sokarak Dalitleri koruduğunu söyledi.



Bültene kayıt ol