İsrail yine katliam yaptı: Hepimiz Filistinliyiz!

31.03.2018 - 08:21

Korsan devlet İsrail, Filistinlilerin düzenlediği barışçıl bir gösteriye, Gazze'de on binlerin katıldığı Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü'ne saldırarak 17 sivili öldürdü.

Filistinlilerce Toprak Günü olarak anılan günün 42. yılında, dün Gazze'nin birçok noktasında gösteriler vardı. Sınırda ise on binlerin katıldığı bir eylem yapıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre saldırıda 500 Filistinli ise yaralandı.

BM'den İsrail'e çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Taye-Brook Zerihoun, Gazze'deki durumun ilerleyen günlerde kötüleşebileceği uyarısında bulunarak, İsrail'e uluslararası insan hakları ve insani hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yazılı bir açıklama yayımlayarak, Gazze'deki çatışmalardan derin endişe duyduklarına dikkati çekti.

ABD'ye göre barışçıl protestoları düzenleyenler suçlu

ABD'li diplomat Walter Miller da "Gazze'de insanların hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduk. Şiddeti kışkırtmak için protesto gösterileri düzenleyen kötü aktörler masum hayatları tehlikeye atıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gerginiliğin azalması ve yeni çatışmaların yaşanmaması için taraflara önlem alınması çağrısı yapan Miller, ABD'de dahil uluslararası toplum Gazze'de insani durum ve ekonomik koşulları iyileştirmeye yönelik kısa vadede somut adımlara odaklandığını ve barış için de çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Protestolar

Dünden itibaren dünyanın birçok yerinde Gazze'ye yönelik saldırıya karşı protestolar başladı.

Birçok yerde eylemlere siyonizme karşı çıkan Yahudi aktivistler de katılıyor.

Sivil itaatsizlik eylemleri 6 hafta sürecek

'Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü' adını taşıyan protesto eylemlerinin 6 hafta sürmesi bekleniyor. Filistinlilerce 'Toprak Günü' olarak anılan 30 Mart, 1976'da topraklarına el konulmasını protesto eden 6 Filistinli eylemcinin İsrail güvenlik güçlerince öldürülmesinin yıldönümü.



Bültene kayıt ol