Okullarda ırkçılığa karşı ilk adımı o atmıştı

27.03.2018 - 14:57

ABD’de okullarda ırk ayrımını sonlandıran Linda Brown, 76 yaşında Kansas Topeka’da hayata veda etti.

ABD’de okullarda ırk ayrımını sonlandıran Linda Brown, 76 yaşında hayata veda etti.

Brown’ın 25 Mayıs Pazar günü Kansas Topeka’da hayatını kaybettiği açıklandı.

Kansas Valisi Jeff Colyer, “64 yıl önce Topeka’dan bir kız çocuğu, ABD’de devlet okullarında ırk ayrımını sonlandıran bir dava açtı. Linda Brown’ın hayatı, bize hiç umulmadık insanların inanılmaz bir etki yaratabileceğini ve toplumumuza hizmet ederek dünyayı da değiştirebileceğimizi gösterdi” dedi.

Arkadaşlarından Carolyn Campbell, CNN’e verdiği demeçte, Linda Brown’un isminin her daim Amerikan sivil haklar mücadelesi tarihinin bir parçası olacağını söyledi. Campbell, Linda Brown’ın St. Mark Arfikan Metodist Kilisesi’nde çocuklara piyano çalmayı öğrettiğini anlattı.

Kansas Eğitim Komisyonu Başkanı Yardımcısı Dale Dennis de Linda Brown’ın mirasının sadece ulusal değil, uluslararası bir değere sahip olduğunu söyledi.

Brown – Eğitim Kurulu’na Karşı

1951’de, Linda Brown 9 yaşındayken, Topeka’da öğrencilerin tamamen beyazlardan oluştuğu Sumner İlkokulu’na kaydı engellendi. Sumner İlkokulu, Brown’ların evinden birkaç sokak ötedeydi, Linda Brown’a kayıt yaptırması söylenen siyah öğrencilerin okuduğu okul ise 3 km uzaklıktaydı ve Linda Brown’ın okula gitmek için tren raylarını aşması gerekiyordu.

Babası Oliver Brown, Topeka Eğitim Kurulu’na dava açtı. Brown ailesinin şikayeti, 20 öğrenciyi kapsayan 12 diğer ailenin de benzer şikayetleri ile birleştirildi ve Kansas’ta Yüksek Mahkeme’de “Brown – Topeka Eğitim Kurulu’na karşı” davası böylece başladı. Okullarda ırk ayrımı, 1896’da “Plessy – Ferguson’a karşı” davasında çıkan kararla gelmişti.

Yüksek Mahkeme 1954’te verdiği kararda, “Kamusal eğitim alanında, ‘eşit ama ayrı’ doktrininin yeri olmadı sonucuna vardık. Ayrı eğitim tesisleri, doğası gereği eşitsizdir” dedi. Ancak kararın uygulanmaya başlaması da zaman aldı. Arkansas Little Rock gibi kentlerde, yerel otoriteler karara uymayı reddetti.

1954’te Topeka’da siyahlar için dört, beyazlar için 18 ilkokul bulunuyordu.

Bu davada ailelerin avukatlığını yapan Thurgood Marshall da ABD Yüksek Mahkemesi'ne seçilen ilk siyah hakim oldu.

Sumner İlkokulu, Topeka’daki Monroe İlkokulu ile birlikte 4 Mayıs 1987’de ulusal simge ilan edildi. 

(Bianet)



Bültene kayıt ol