Emperyalizmin krizi derinleşiyor: Batılı devletler Rusya'ya karşı birleşti

15.03.2018 - 18:13

ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa'dan yapılan ortak açıklamada son yaşanan casus kriziyle ilgili "Rusya, İngiltere'nin toprak bütünlüğünü ihlal etti" denildi.

Artı Gerçek'in haberine göre, eski Rus casus Sergey Skripal ile kızı Yuliya'nın Londra’da sinir gazıyla öldürülmesi konusunda İngiltere ile Rusya arasındaki kriz derinleşirken, ABD, Almanya ve Fransa krizde Londra’nın yanında yer aldığını deklare etti.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak bir açıklama yayınladı. Dört ülke ortak açıklamada Rus casusa yönelik suikastin “İngiltere’nin toprak bütünlüğüne karşı ihlal” olduğu vurgulandı.

Sinir gazı kullanılmasının Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin net ihlali ve uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geldiği belirtilen açıklamada, ''Bu hepimizin güvenliğini tehdit ediyor'' denildi:

''Rusya'ya Salisbury saldırısıyla ilgili tüm soruları cevaplaması çağrısı yapıyoruz. Rusya özellikle Noviçok (sinir gazı grubu) programı ile ilgili Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW/KSYÖ) tam ve eksizsiz ifşaatta bulunmalı.''

''Rusya'nın önceki sorumsuz davranışlarının ışığında bunu bir alışkanlık haline getirmesinden ötürü endişelerimiz daha da artıyor. Rusya'yı BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden biri olarak uluslararası barış ve güvenlikle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.''



Bültene kayıt ol