İrlanda'da üniversite işgali

15.03.2018 - 17:33

Dublin’de Trinity College (Üniversitesi) (TCD) öğrencileri yönetimin aldığı bütünleme sınavlarını ücretlendirme kararına karşı işgal ve protesto eylemleri başlattı.

Bu hafta başında üniversite yönetimi bütünleme sınavlarına giren öğrencilerden sınav başına €450 ücret alınacağını duyurdu. Karara tepki duyan öğrenciler, üniversite öğrenci sendikasının da desteği ile önce kampüste protesto eylemleri gerçekleştirdiler, sonrasında da üniversite merkezi yemekhanesi işgal ettiler. İşgalin ilk gecesi üniversite yönetimi binayı dışarıdan kitleyerek öğrencilerin tuvalet ve su gibi temel ihtiyaçlarını karşılamalarını engelledi. Aynı gece yönetim üniversiteye silahlı polis güçlerini çağırdı ve tüm giriş çıkışları engelledi. Üniversite içinden ve dışardan gelen destekle işgal eylem sabaha kadar devam etti. Gece polis geri çekildi. Ertesi sabah yönetim geri adım atıp binaya uyguladığı ablukayı kaldırdı.

Kampüste yüzlerde öğrencinin işgal ve gösteri eylemleri devam ediyor. Kampüsteki eyleme dışarıdan çok sayıda gelen örgüt, parti ve bireylerin desteği de giderek büyüyor.

Sınav ücretleri ile başlayan eylemin çağrıları arasında üniversitenin ticarileşmesi, neoliberal uygulamalar, giderek büyüyen barınma sorunu ve artan eğitim masrafları ve göçmen öğrencilere uygulanan yüksek eğitim ücretlerine karşı talepler de var.

Bugün tüm gün eylem kararı alındı. Üniversitenin merkez meydanında toplanan öğrenciler ‘Eğitim azınlığın ayrıcalığı değil, çoğunluğun hakkıdır’, ‘Herkese eşit, ücretsiz eğitim’, ‘Üniversitenin ticarileşmesine hayır’ gibi sloganlar eşliğinde eyleme devam ediyorlar.

Talepleri yerine getirilene kadar mücadeleye devam kararı alan öğrenciler ülkenin diğer üniversitelerini de dayanışmaya çağırdılar.

Eylemde konuşan People Before Profit (Kâr Değil İnsan) sosyalist milletvekili Richard Boyd Barrett, 50. yıl dönümünde 68 kuşağı eylemlerini hatırlatarak neoliberal eğitim sistemine karşı kampüste başlayan mücadeleyi selamladı. Barrett, gerçek demokrasinin 5 yılda bir sandıkta oy kullanmak değil, üniversiteler dahil, yaşadığımız her alanda ekonomik-sosyal politikalarda söz sahibi olmak ve aşağıdan yükselen kitlesel eylemlerde mücadele etmek olduğunu söyledi.

Aynı partiden diğer bir milletvekili Bríd Smith gece kampüste yaptığı konuşmada öğrencilere ve öğrenci sendikasına partisinin desteğini sundu.

Üniversite çalışanlarının önemli bir kısmı öğrencileri ve eylemi desteklese de, akademisyenlerden henüz bir destek gelmedi.

Eyleme destek amacıyla Kuzey İrlanda Belfast’tan bir grup öğrenci temsilcisi de Dublin’e geldi.

Eylemin başarıya ulaşması için büyüyerek yayılması gerektiğini söyleyen öğrenciler tüm kesimleri dayanışmaya ve eyleme katılmaya çağırdılar.



Bültene kayıt ol