Washington'da kritik görüşme

08.03.2018 - 08:45

Afrin operasyonunda 48. güne girilirken, Türkiye heyeti Washington kentinde ABD'li yetkililerle görüşecek.

Afrin operasyonunda 48. gün, Türkiye savaş uçaklarının Cinderes ilçesini yoğun bombardımanı ile başladı.

Afrin'in güney batısındaki ilçe, İdlib ile şehir merkezi arasındaki bağlantı açısından stratejik öneme sahip. Türkiye ordusu, Cinderes'i ele geçirdikten sonra buradan şehir merkezine ilerleyebilir. Bu, kuşatmanın tamamlanması anlamına da geliyor.

Afrin operasyonu kritik noktaya yaklaşırken, etrafında yoğun  bir uluslararası tartışma ve diplomasi gelişiyor.

Hızlanan diplomasi

İngiltere ve Fransa'nın çağrısıyla toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'de 30 günlük ateşkesin başarısızlığını kapalı bir oturumda ele aldı.

Yapılan resmi açıklamalarda Suriye ordusunun kuşattığı Doğu Guta'ya insani yardımların engellenmesinin konuşulduğu belirtiliyor. Türkiye medyasına yansıyan haberlere göre BM Güvenlik Konseyi, Afrin şehir merkezindeki sivillerin tahliyesindeki sorunları da konuştu.

ABD ve Türkiye'nin heyetleri, tansiyon doruk noktasındayken Washington'da bir araya geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu toplantıların sonucunun ikili ilişkilerin geleceğini belirleyeceğini söyledi. 

Ankara'nın gündeminde, Trump'ı ikna etmek var. Demokratik Suriye Güçleri'nin ABD kontrolündeki bölgelerden Afrin'e geçişinin engellenmesinden başlayan talepler, ABD'nin YPG ile olan tüm ilişkilerini bitirmesine uzanıyor. 

Washington ise Suriye savaşındaki stratejisinin tümden değiştirmesini talep eden Türkiye'ye yanıtı, operasyonlara ara verme ve Afrin harekatını sınırlandırma çağrıları olmuştu.

Türkiye heyeti Washington'a giderken, hükümet kaynakları 4 Nisan'da İstanbul'da gerçekleşecek zirveye dikkat çekiyordu.

Rusya, İran ve Türkiye arasında gerçekleşecek bu zirve, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon Esad rejiminin dolaylı olarak dahil olduğu karşı kutbun bir araya gelişi. Putin, Ruhani ve Erdoğan'ın 4 Nisan'daki toplantısı, Suriye'de belirleyici olan iki devletin Afrin harekatına yeşil ışık yaktığının da işareti.

Öte yandan Suudi Arabistan'da toplanan Arap Ülkeleri Meclisi'nin 149. toplantısında bir araya gelen dışişleri bakanları Türkiye'nin Afrin operasyonunu kınadı. Katar ablukasında Türkiye ile karşı karşıya gelen Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, baş düşman olarak gördükleri İran ile birlikte davranan Ankara'yı açıkça eleştirmiş oldu.



Bültene kayıt ol