Afrin harekatı 47. gününe girerken, Doğu Guta'da Esad rejiminin hava saldırıları devam ediyor. Birleşmiş Milletler 30 günlük ateşkesin akıbetini görüşmek üzere acil olarak toplanacak.
Birleşmiş Milletler'in (BM) ateşkes çağrısı başarısız oldu. Afrin harekatı devam ederken, Doğu Guta'dan da ölüm haberleri geliyor.
Fransa ve İngiltere'nin talebiyle bugün gerçekleşecek kapalı oturumda, Birleşmiş Milletler barış sürecinin başarısızlığı görüşülecek.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 24 Şubat'ta Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve Doğu Guta'daki hasta ve yaralıların tahliyesi için 30 günlük ateşkes kararı almıştı.
Rusya'nın desteklediği bu karara rağmen, Esad rejiminin bombardımanı altında derin bir insani kriz yaşayan Doğu Guta'ya ilk insan yardım konvoyu 5 Mart'ta girebildi. Fakat yardımların dağıtımı yine Suriye ordusunun hava saldırıları engellendi. Bu süreçte çok sayıda sivilin daha bombardıman sonucu hayatını kaybettiği söyleniyor.
Fransa ve ABD, Türkiye'nin de ateşkese uymasını istiyor. Gerekçeleri ise Afrin harekatının IŞİD'e karşı mücadelenin zayıflatması. Macron'un ardından koalisyon güçlerinin bir sözcüsü de Türkiye'yi operasyonlarına "ara vermeye" çağırdı.
Afrin'de ise çok daha şiddetli bir çatışmanın temelleri atılıyor. Suriye rejimine bağlı milis güçler şehirde konumlanırken, Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD'e karşı operasyonlarda yer alan savaşçılarını Afrin'e gönderdiğini açıkladı.
Türkiye ise BM kararının kendileri ile ilgili olmadığını belirterek operasyonlara devam edeceğini söylüyor. Bağımsız gözlemciler Afrin'de de sivil kayıpların devam ettiğini bildiriyor.
Emperyalist devletler ve bölgesel güçlerin müdahaleleri sonucu Suriye'de savaş içinden çıkılamaz bir hal almışken, bugün kaybeden yine Suriye halkları.