İtalya: Seçimler yaklaşırken antifaşist mücadele yükseliyor

01.03.2018 - 09:57

İtalya’da 4 Mart’ta gerçekleşecek genel seçimler öncesi aşırı sağın artan saldırılarına karşı anti-faşistler de hareket geçti. Seçimlerin ana gündemini göçmenler oluşturuyor. Merkez sağ ve sol partiler ile Beş Yıldız Hareketi göçmen düşmanlığında birleşirken faşistler meşruiyet kazanıyor.

İtalya’ya deniz yoluyla her yıl onbinlerce göçmen sığınıyor. Sadece geçen yıl 119 bin göçmen İtalya sahillerine çıkmayı başardı. Yüzlercesi ise denizlerde boğularak yaşamını kaybetti. Faşistler ise göçmenlere karşı kampanyalarını ve saldırılarını sürdürüyor.

Birkaç hafta önce Macereta’da, yanında Mussolini şeklinde mum taşıyan bir faşist sokakta gördüğü göçmenlere arabasından ateş açarak altı kişiyi yaralamıştı. Saldırıyı düzenleyen Luca Traini faşist Lig Partisi’nden milletvekili adayı da olmuştu.

Macereta’daki saldırı ve faşistlerin seçim döneminde artan kampanyalarına karşı 24 Şubat’ta onlarca şehirde, “Faşizm Bir Daha Asla” sloganıyla gösteriler düzenlendi. Roma’da toplanan 100 bin anti-faşist, faşistlerle ve polisle çatıştı. 

Faşist Lig Partisi ve Yeni Güç Partisi’nin seçim kampanyaları sırasında farklı illerde yaptığı her eylemi haftalardır faşizm karşıtları engelliyor. Faşistlerin sokak gösterileri polis tarafından korunurken faşistlerden çok daha kalabalık olan anti-faşistler ırkçıların yürüyüşlerine geçit vermemek için barikatlar kuruyor ve çatışıyor.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol