Her savaşın asıl galibi: Silah tüccarları

22.02.2018 - 07:51

Suriye’de savaşın sonuna yaklaşırken ABD ve Rusya arasındaki rekabet de sertleşiyor. Ortadoğu’ya asker yollamak yerine ticaret yapmayı seçen Çin ise Suriye’nin yasal hükümetiyle anlaşarak Suriye’nin yeniden inşasını üstlenmek isteğini açıkladı.

ABD askeri anlamda diğerlerinden açık ara önde olsa da dünyanın en büyük üç emperyalist devleti için Ortadoğu, Asya’dan sonra en fazla müşterisinin olduğu yer. 2012-2016 yılları arasındaki dönemde devletlerin silah satış oranlarına baktığımızda karşımıza Suriye’ye dışarıdan müdahale eden devletler ortaya çıkıyor: ABD yüzde 33, Rusya yüzde 23, Çin yüzde 6.2, Fransa yüzde 6, Almanya yüzde 5.6, İngiltere yüzde 4.6 ile en büyük silah satıcıları.

ABD ve Rusya, başlıca silah tüccarları. İki emperyalist devlet, dünya silah satışlarından yüzde 56’sını kontrol ederken aynı zamanda savunma harcamaları en fazla olan devletler. Ortadoğu’ya silah satan tekellerin çıkarlarını savunurken, kendi emekçi sınıflarından esirgedikleri kaynakları savunma bütçeleriyle yine silahlanmaya harcıyorlar.

Soğuk Savaş’a dönüş

Bu ikili durum dünyada savaşları besliyor ve yayıyor. Yine 2012-2017 yıllarında silah ihracatı, Soğuk Savaş yıllarındaki seviyeye yükseldi.

Afrin harekatı sonucu savunma sanayini milli hale getireceğini açıklayan Türkiye askeri harcamalarda 17. sırada. Suudi Arabistan ve Bİrleşik Arap Emirlikleri’nin başını çektiğisilahlanma yarışı Ortadoğu’yu tepeden tırnağa militaristleşiyor. İki devletin yanlarına Mısır’ı da alarak sıkıştırdığı Katar devasa bir bütçeyi ordu kurmaya ayırdı.

Savaşlar, satılan silahların tüketildiği, denendiği pazarlama alanlarıdır. Bunun en açık örneğini Suriye savaşına sonradan giren ve tüm dengeleri değiştiren Rusya’da görebiliyoruz. Türkiye ve Suudi Arabistan gibi askeri yapısı ABD menşeili olan iki devlet Putin’den S-400 füze savunma sistemi alıyor. Balistik füzeler ve bu füzelere kalkan olacak füzeler, 21. yüzyılda silah tekellerinin karlarına kar katıyor.

Yıkım araçlarının tarihi karışması için bu yüzyılda militarizme karşı mücadele, silaha değil işsizliği ve fakirliği yok etmek için bütçe talebiyle savaşların vurduğu emekçi sınıfların içinde, emperyalist devletler ve ittifaklarına karşı topyekun mücadeleyle gelişebilir.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol