Mikis Theodorakis milliyetçi eyleme katıldı

05.02.2018 - 07:48

Uzun yıllar Yunanistan Komünist Partisi’nde çalışan ve milletvekilliği de yapan besteci-müzisyen Mikis Theodorakis Atina’da faşistlerin de parçası olduğu Makedonya gösterisine katıldı. 

Besteci-müzisyen Mikis Theodorakis, Atina’da Syntagma Meydanı’nda düzenlenen milliyetçi gösteriye katıldı. Makedonya Cumhuriyeti’nin Makedonya adını kullanmaktan vazgeçmesi için düzenlenen  “Makedonya Yunandır” eylemine katılan Theodorakis, Syriza hükümetini milli nihilistler olmakla suçlarken kendisini de “yurtsever enternasyonalist” olarak tanımladı. Thedorakis, Makedonya’nın başkent ismi olarak Skopje Makedonya ismini kullanmakta ısrar etmesi durumunda, Yunanistan hükümetinin bunu referanduma götürmesi gerektiğini söyledi.

Eyleme katılan örgütlerden biri de Yunanistan’ın Nazi partisi Altın Şafak’tı.

Bugün 92 yaşında olan Mikis Thedorakis henüz 17 yaşındayken önce faşist İtalya’nın işgaline karşı direnişe katılmış, daha sonra ise Nazilere karşı direnişe katılmıştı. Daha sonra Yunanistan Komünist Partisi (KKE) içinde yıllarca aktif olarak çalışan ve milletvekilliği yapan Thedorakis 1967-1974 arası iktidarı elinde tutan Albaylar Cuntası'nın da hedefinde olmuştu. Theodorakis, çok ünlü bestelerinin yanısıra Stalinist bir politikacı olarak tanınıyor.

Thedorakis’in milliyetçi eyleme katılması üzerine Yunanistan’daki anarşistler evinin duvarına “Milliyetçi ayak takımına yanladın. Hikayen dağlarda başladı (Nazilere karşı) ama Syntagma Meydanı’nın pis çamurlarında bitti.” yazdı. 



Bültene kayıt ol