İran’da bu kez kadınlar sahnede

29.01.2018 - 21:30

İran'da isyanın ikinci dalgasını kadınlar başlattı. Başörtüsünü çıkarttığı için tutuklanan Vida Mohamed'den haber alınamaması üzerine kadınlar pek çok şehirde başörtülerini çıkararak eylem yapmaya başladılar. 

İran’da Aralık ayının son günlerinde ekonomik sıkıntılar nedeniyle başlayan eylemler kısa zamanda baskıcı rejim karşıtı gösteriler evrilmişti. 27 Aralık’ta başörtüsünü çıkararak Enghelab caddesinde beyaz bir eşarp sallayan Vida Movahed gösterilerin en önemli sembolü olmuştu. Tutuklanan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Movahed'in avukatı bugün yaptığı ziyarette Movahed'in serbest bırakıldığını öğrendi.. Ancak hâlâ kendisinden haber alınamaması üzerine “Movahed nerede?” başlığıyla paylaşımlar yapılıyor.

Movahed’den haber alınamaması kadınları bugün sokaklara döktü. Birçok kadın tutuklanmayı göze alarak öğlen saatlerinden itibaren Movahed gibi telekom kutularının üzerine çıkarak, başlarını açıp eşarp sallamaya başladı.

9 Ocak’tan beri tutuklu olan Sepideh Farahan için de #FreeSepideh hashtag’iyle bir sosyal medya kampanyası başladı. Kampanya Sepideh’in yanısıra bütün tutuklu göstericilerin serbest bırakılmasını da içeriyor.

Kadınların yaktığı kıvılcım akşamüzeri Bandar Abbas şehrinde kitle gösterilerinin başlamasına neden oldu. Gösteriler birkaç saat içerisinde Kerman ve Shiraz’a sıçradı. Shiraz’da “diktatöre ölüm” sloganları atılmaya başlandı. Gösterilerin daha fazla şehre yayıldığına dair paylaşımlar yapılıyor. İranlı yorumcular İran’da rejime karşı ikinci dalganın başladığını söylüyorlar.



Bültene kayıt ol