ABD ile Türkiye arasında YPG'ye destek ve Menbiç gerginliği sürüyor

29.01.2018 - 10:48

Afrin'e askeri harekât başlatan Türkiye ile ABD arasında Suriye'nin kuzeyinde Kürtlere verilen destek üzerinden devam eden gerginlik sürüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir süredir Afrin’den sonra TSK’nın hedefininin YPG’nin kontrolündeki Menbiç olacağını işaret ediyordu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel ise ABD’nin Menbiç’ten ayrılmayı düşünmediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada ABD askerlerini kastederek “Menbiç’ten derhal çekilmeleri gerekiyor” demişti.

Trump'la görüşme

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de bugünkü yazısında Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın geçen hafta yaptığı telefon görüşmesinin içeriğini aktardı. Buna göre Erdoğan partililere görüşmeyi aktarırken şöyle demiş: “Trump’a telefonda Menbiç’e gireceğiz dedim. O da ‘Bizim orada askerimiz var’ dedi. Ben de askerinizi güvenli bölgeye çekersiniz dedim.”

Beyaz Saray da aynı telefon görüşmesin ilişkin yaptığı açıklamada Trump’ın Türkiye’nin ABD askerleri ile çatışma riskine karşı ihtiyatlı olunmasını istediği aktarılmıştı.

Destek sürecek

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı emperyalist koalisyonun sözcüsü Ryan Dillon, geçtiğimiz günlerde Rudaw'a yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin Menbiç’te kalacağını vurgulayarak, “Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) desteklemeyi sürdüreceğimizi açık bir şekilde Türkiye’ye ilettik” demişti.



Bültene kayıt ol