Arap Baharı'nın başladığı ülke olan Tunus'ta bir kez daha geniş kitleler protesto için sokakta.
Başkent Tunus başta olmak üzere Kassarin, El-Mehdiye, Kayravan ve Kafsa gibi kentlerde yapılan eylemlerde, hükumet tarafından getirilen yeni fiyat artışlarına tepki gösteriliyor.
EuroNews'ün haberine göre, eylemlere katılanlar şunları söylüyorlar:
"7 yılda birbirini takip eden tam on hükümet. Sadece özgürlük ve demokrasi vaat ediyorlar."
"8'inci yıla girdik, sorunlar birikti ama siyasetçiler sadece izliyor. Bu arada kendileri hayatın tadını çıkarmaya devam ediyor."
"Kalkınma ve fiyat artışlarının durdurulması" talebinde bulunan Kassarin kentindeki çok sayıda gösterici lastik yakarak kentteki ana yolları trafiğe kapattı.
Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombası kullandı.
Bir kişi öldü, 44 kişi gözaltına alındı
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, başkente 150 kilometre mesafedeki Kayravan'da da göstericiler Silyane yolunu trafiğe kapattı, bazı gençler lastik yaktı ve araçlara taş attı.
El-Mehdiye ilinde Meluliş bölgesinde başlayan gösterilerde bazı ilçeler arasındaki bağlantı yolları trafiğe kapatıldı.
Göstericiler hükümete, iş için kaynak sağlama, bölgenin kalkındırılması ve fiyat artışlarının yeniden gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.
Başkent merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Menuba kentinin Tabarba Mahallesi'nde, güvenlik güçleri ile hayat pahalılığını protesto eden göstericiler arasında çıkan çatışmada bir kişi hayatını kaybetti.
İçişleri Bakanlığı dünkü gösterilerde toplam 44 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Küresel kapitalizm kemer sıkmaya zorluyor
Tunus'ta hükümet, cari açığı azaltmak amacıyla 2018 yılı bütçe yasasıyla çok sayıda kemer sıkma önlemi aldı.
Yılbaşında yeni bütçe yasasının hayata geçmesinin ardından yüzde 18 oranındaki katma değer vergisi (KDV) yüzde bir artırıldı.
Bunun yanı sıra sosyal güvenlik kesintilerinde çalışandan ve işverenden yüzde bir oranında artış gibi yeni vergiler getirildi.
Hükümet özellikle lüks tüketim malları ile Tunuslu üreticileri korumak için ithalatın birçok kalemine de ek vergiler getirdi.
Tüm bu vergiler, piyasalarda akaryakıttan gıdaya, konuttan hizmetlere yeni bir zam furyasına yol açtı.
Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kredi kuruluşlarının Tunus'u en yoğun şekilde eleştirdiği kamu maaşları yükünün azaltılması konusunda ise hükümet, sendikalardan gelecek baskılar nedeniyle geri adım attı.